Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Video Būs smaga nedēļas nogale: Centrāleiropa gatavojas lietavām un plūdiem

Ugunsdzēsēji būvē pretplūdu barjeras Vlatvas upes kreisajā krastā, netālu no Kārļa tilta Prāgā 2024. gada 13. septembrī
Ugunsdzēsēji būvē pretplūdu barjeras Vlatvas upes kreisajā krastā, netālu no Kārļa tilta Prāgā 2024. gada 13. septembrī Foto: AFP/SCANPIX

Centrāleiropas valstis gatavojas spēcīgām lietavām un plūdiem, kas nedēļas nogalē tiek prognozēti Čehijā, Polijā, Austrijā, Vācijā, Slovākijā un Ungārijā.

Čehijas dienesti uzstādījuši metāla nožogojumus un smilšu maisu aizsargsienas, bet no ūdenskrātuvēm izlaists ūdens, lai atbrīvotu vietu jauna ūdens pieplūdumam.

Iedzīvotāji brīdināti sagatavoties iespējamai evakuācijai.

Atcelti daži nedēļas nogalē plānotie publiskie pasākumi, arī augstāko līgu futbola mači.

"Mums jābūt gataviem vissliktākajiem scenārijiem,"

pēc valdības krīzes komitejas sanāksmes sacīja premjerministrs Petrs Fiala.

"Mums gaidāma smaga nedēļas nogale," viņš brīdināja.

Meteorologi prognozē, ka līdz ar zema spiediena sistēmu, kas virzās no Itālijas ziemeļiem, Čehijas lielākajā daļā gaidāms liels nokrišņu daudzums.

Daži eksperti salīdzina nedēļas nogales prognozes ar postošajiem plūdiem šajā reģionā 1997.gadā.

Pirms 27 gadiem plūdos gāja bojā vairāk nekā 100 cilvēku, 50 no viņiem Čehijas austrumos, kur applūda lielas teritorijas.

Čehi tagad tiek aicināti neapmeklēt parkus un mežus, jo tiek prognozēts stiprs vējš ar ātrumu līdz 100 kilometriem stundā (28 metriem sekundē).

Polijas premjerministrs Donalds Tusks piektdien devās uz valsts dienvidrietumu pilsētu Vroclavu, kur arī tiek prognozēti plūdi.

Varasiestādes aicina iedzīvotājus nodrošināties ar pārtiku un gatavoties elektroenerģijas padeves pārtraukumiem, arī uzlādēt ārējos akumulatorus.

Tusks, tiekoties ar ugunsdzēsējiem un citiem ārkārtas situāciju darbiniekiem, norādīja, ka prognozes nav "pārmērīgi satraucošas".

"Nav iemesla panikai, bet ir iemesls būt pilnībā mobilizētiem," uzsvēra premjers.

Vācijas Meteoroloģijas dienests izdevis brīdinājumus par spēcīgiem nokrišņiem visā valsts teritorijā, arī Alpos, kur lielākos augstumos gaidāma stipra snigšana un spēcīgs vējš.

Arī Austrija gatavojas stiprām lietusgāzēm un spēcīgai aukstajai frontei, kas, kā gaidāms, atnesīs sniegu augstākajos valsts apvidos.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu