Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Viens no pēdējiem lielākajiem “Gazprom” klientiem ES atsakās no krievu gāzes (4)

Foto: Schutterstock.com

Viens no pēdējiem lielākajiem “Gazprom” klientiem Eiropas Savienībā ir paziņojis, ka pārtrauks gadu desmitiem ilgušo gāzes iepirkšanu no Krievijas.

Austrijas uzņēmums “Wien Energy GmbH”, kas piegādā gāzi vairāk nekā 2 miljoniem patērētāju Vīnē un tās apkārtnē, no 2025. gada pilnībā atteiksies no krievu gāzes, ziņo aģentūra Bloomberg.

“Gazprom” gāzes vietā uzņēmums ir vienojies par piegādēm no Ziemeļāfrikas un Ziemeļjūras, kā arī ir parakstījis līgumus ar sašķidrinātās dabasgāzes eksportētājiem par apjomiem, kas sedz 12 % no gāzes patēriņa Austrijā.

“Krievijas agresīvā kara (pret Ukrainu) dēļ neatkarība no Krievijas gāzes ir kļuvusi kritiski svarīga piegādes drošībai,” komentējot lēmumu, sacīja Austrijas galvaspilsētas ekonomikas lietu biroja vadītājs Peters Hanke. - Visas mājsaimniecības, komerciālie patērētāji un elektrostacijas 2025. gadā izmantos gāzi, kas nav Krievijas gāze.”

“Wien Energy” paziņoja, ka turpmāk tā pieprasīs no gāzes piegādātājiem sertifikātus, kas apliecinās, ka gāze nav iegūta no Krievijas. Tajā pašā laikā patērētājiem netiks paaugstinātas cenas, apliecināja uzņēmuma vadītājs Mihaels Strebls.

Austrija joprojām ir pēdējā no Rietumeiropas valstīm, kas turpina pirkt lauvas tiesu gāzes no Krievijas: 2024. gada ziemā “Gazprom” tirgus daļa valstī sasniedza 97-98%, bet maijā tā bija samazinājusies līdz 83%.

“Gazprom” gāzi Austrijai piegādā saskaņā ar ilgtermiņa līgumu ar vietējo enerģētikas uzņēmumu OMV, un šīs piegādes veido aptuveni pusi no kopējā “Gazprom” eksporta uz Eiropas Savienību, norāda aģentūra Bloomberg.

OMV bija pirmais Rietumeiropas uzņēmums, kas 1968. gadā parakstīja gāzes piegādes līgumu ar PSRS, un tā pašreizējais līgums ir spēkā līdz 2040. gadam. Austrija apsver iespēju to lauzt, februārī brīdināja Austrijas Enerģētikas ministrijas vadītāja Leonora Gēvezlere.

Austrijas tirgus zaudēšana, kur atrodas viens no Eiropas lielākajiem gāzes mezgliem Baumgarten, ir jauns izaicinājums “Gazprom”, kas divu gadu ilgā kara laikā zaudējis divas trešdaļas sava eksporta. Pagājušajā gadā uzņēmums uz ārvalstīm izsūknēja tikai 69 miljardus kubikmetru gāzes, kas ir zemākais apjoms kopš 1985. gada.

Eksports uz Eiropu ir sarucis līdz 28 miljardiem kubikmetru, kas ir 70. gadu otrās puses līmenis. “Gazprom” ražošanas apjoms samazinājās līdz 404 miljardiem kubikmetru, kas ir zemākais līmenis kopš 1990.gada, un tā neto zaudējumi 629 miljardu rubļu apmērā bija rekordliels apjoms uzņēmuma pastāvēšanas trīs desmitgadēs.

Svarīgākais
Uz augšu