Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Sekmīgi pabeigts Kaļiņingradas elektrotīklu izolētas darbības tests; Baltijas valstu energosistēmas ir stabilas

Foto: Schutterstock.com

Lietuvas pārvades sistēmas operators "Litgrid" paziņojis, ka ikgadējais Krievijas Kaļiņingradas (Karalauču) apgabala elektrotīklu izolētas darbības tests, kas norisinājās sestdien, 14. septembrī, ir noslēdzies. Šī tīkla pārbaude neietekmēja elektroapgādi Baltijā, energosistēmu darbība, tai skaitā Latvijā, ir stabila, apliecina Latvijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls".

Tests sākās ap plkst.10.00 un beidzās ap plkst.18.00. Pašlaik Kaļiņingradas apgabala elektroenerģijas sistēma atkal ir pieslēgta Krievijas kontrolētajai IPS/UPS sistēmai.

Baltijas pārvades sistēmas operatoru darba ikdiena ir nodrošināt tās energosistēmas drošumu un elektroenerģijas pārvadi patērētājiem, ko ikgadējais Kaļiņingradas tests neietekmēja.

Pēc Krievijas brutālā iebrukuma Ukrainā Baltijas valstis 2022.gadā pilnībā pārtrauca elektroenerģijas tirdzniecību ar Krieviju, tāpēc arī elektroenerģijas cenas tests nekādā mērā neietekmēja.

Lietuvas pārvades sistēmas operatoru par testu informēja Krievijas pārvades sistēmas operators. Krievija iepriekš jau veikusi četrus šādus testus – pagājušajā gadā vienlaikus ar Lietuvas pārvades sistēmas izolētas darbības testu, kā arī 2021., 2020. un 2019.gadā.

Jau ziņots, ka Baltijas valstis plāno atvienoties no Krievijas kontrolētā elektrotīkla 2025.gada februārī, uzsākot sinhronu darbu ar Eiropas tīklu. Atbilstoši Baltijas valstu sistēmas operatoru paziņojumam, BRELL līgums par Baltijas energosistēmu darbu Krievijas kontrolētajā IPS/UPS tīklā zaudēs spēku 2025.gada 7.februārī. Jau 2025.gada 8.februārī Baltijas operatori atslēgs Igaunijas, Latvijas un Lietuvas energosistēmas no IPS/UPS tīkla un veiks Baltijas energosistēmas izolēta darba testu.

Pēc testa pabeigšanas 2025.gada 9.februārī Baltijas valstu energosistēma plāno sinhroni pieslēgties kontinentālās Eiropas energosistēmai.

Baltijas pārvades sistēmas operatori turpina veikt nepārtrauktu energosistēmas uzraudzību. Jau šobrīd Baltijas valstu energosistēma ir gatava veikt ārkārtas sinhronizāciju ar Eiropas energosistēmu, ja šāda nepieciešamība radīsies.

Vēl pašlaik Igaunijas, Latvijas un Lietuvas energosistēmas darbojas IPS/UPS sistēmā, kur sistēmas frekvenci kontrolē Krievija. Sinhrona darbība ar kontinentālās Eiropas energosistēmu nodrošinās Baltijas valstu energosistēmām neatkarīgu un drošu sistēmas frekvences kontroli un paaugstinātu energoapgādes drošību. Sinhronizācijas projekts ir tā noslēdzošajā fāzē un tiek īstenots ar Eiropas Savienības atbalstu.

Svarīgākais
Uz augšu