Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Video Drona motora dūkoņai līdzīgas skaņas 7. septembrī dzirdētas arī Gulbenes pusē

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Gaigalavas novada zemnieks Normunds savas saimniecības novērošanas kamerā fiksējis no Baltkrievijas atlidojušā drona radītās skaņas, kas ierakstā dzirdamas 7.septembra rītā īsi pirms plkst.8.20. Šis arī varētu būt vienīgais reālais pierādījums tam, cikos drons piezemējās, sestdienas vakarā vēsta LTV “Panorāma”.

Drons ar visām sprāgstvielām visu dienu atradās laukā tikai vietējie iedzīvotāji to nezināja. Arī Normunds vēl nebija noskatījies video ierakstu un nebija saņēmis ziņu, ka līdzīga skaņa dzirdēta arī Gulbenes pusē, kas liek uzdot jautājumu par lidošanas trajektoriju.

Rosība sākās pa dienu, kad ceļam no abām pusēm pārvilktas lentas. Normunds tikmēr apstrādājis savu lauku.

“Tika teikts, ka tad, kad mēs braucām šeit garām, notiek mācības, lai gan es zināju, ka tās notiek Ludzā, Rēzeknē un Audriņu pagastā. Tas jau tā likās aizdomīgi, nu, bet labi”, saka Normunds.

Trīs minūtes pirms desmitiem vakarā Gaigalavu satricināja sprādziens. Tas bija dzirdams vairāku kilometru rādiusā.

Vietējā iedzīvotāja Sarmīte Vabule stāsta, ka nebija nekādu sirēnu vai brīdinājumu. Gaigalavas centrā daudzi cilvēki bija pārbijušies.

Kā ziņots, 7.septembrī Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas “Shahed” tipa drons. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki situāciju monitorējuši, taču netika pieņemts lēmums nedz šo dronu notriekt, nedz pacelt gaisā Latvijā dežurējošos NATO iznīcinātājus, kas izpelnījies daļas sabiedrības kritiku. Kad drons nokrita, deaktivizēta tā kaujas galviņa, kas sākotnēji nebija eksplodējusi.

Lai gan NBS, Aizsardzības ministrija vai citas tiesībsargājošās iestādes nepublicēja drona video vai foto, Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta rīcībā nonākuši pāris attēli, kuros redzamas Rēzeknes novadā nokritušā Krievijas kaujas drona "Shahed" atlūzas.

Iedzīvotāji Latvijas Radio žurnālistiem pastāstījuši, ka jau 7.septembra vakarā ap pulksten 22 dzirdējuši sprādzienu pļavā. Tā bijusi drona deaktivizēšana. Kā medijam stāstīja iedzīvotāji, mājām pat nodrebējuši logi.

Pēc notikušā Aizsardzības ministrija sākusi konsultācijas ar sabiedrotajiem, kas pēdējā laikā saskārušies ar līdzīgiem incidentiem. Tāpat tiek iniciētas plašākas konsultācijas, lai kopā ar NATO sabiedrotajiem meklētu kolektīvus risinājumus. Aizsardzības resorā arī sāktas izvērtēšana par atbildīgo personu rīcību incidenta laikā.

Pēc NBS vadības paustā, līdz šim iegūtā informācija liecinot, ka drona ielidošana Latvijā nav vērtējama kā atklāta militārā eskalācija pret Latviju un drona mērķis neesot bijusi Latvija. Visa incidenta laikā Latvijas aizsardzības spēki esot monitorējuši situāciju, sadarbojoties ar NATO partneriem. Drons bija ielidojis Latvijā no Baltkrievijas.

NBS un Aizsardzības ministrija preses konferencē informē par Latgalē nokritušo dronu:

Foto: Informē par Rēzeknes novadā nokritušo bezpilota lidaparātu

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu