Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Gaidot triecienus ar tālas darbības ieročiem, Krievija evakuējusi savu floti no Novorosijskas (34)

Foto: x.com/CovertShores

Krievijas militārā vadība ir pārvietojusi Melnās jūras flotes kuģus no Novorosijskas, jo Ukrainas bruņotie spēki draud ar tāla darbības rādiusa raķešu uzbrukumiem, secinājis OSINT analītiķis HI Sutton.

“Iespējams, ka tā ir reakcija uz draudiem no Ukrainas lidmašīnām, kā arī uz ziņām, ka raķetes “Storm Shadow” var tikt izmantotas Krievijas teritorijā. Šodien Krievijas Jūras spēki, šķiet, ir pabeiguši Novorosijskas evakuāciju,” viņš rakstīja savā sociālā medija X lapā.

Analītiķis arī pievienoja satelīta attēlu, kurā redzama tukšā osta.

Dienu iepriekš labi informēti avoti Eiropas diplomātu vidū aģentūrai Reuters ziņoja, ka Kijiva ir nodevusi ASV un Apvienotajai Karalistei sarakstu ar mērķiem Krievijas teritorijā, kurus tā vēlētos apšaudīt ar tāla darbības rādiusa raķetēm. Sarakstā ir iekļauti komandu centri, degvielas un ieroču noliktavas, kā arī vietas, kur koncentrēts darbaspēks.

Papildus ASV ATACMS raķetēm Ukrainas bruņotie spēki plāno izmantot arī britu raķetes “Storm Shadow” un to franču analogu SCALP. Kamēr Lielbritānijas varas iestādēm šādu raķešu izmantošanai ir nepieciešama ASV atļauja, Francijai šāda atļauja nav nepieciešama, aģentūrai Reuters sacīja kāds Francijas diplomāts.

Saskaņā ar Kara izpētes institūta (ISW) datiem, ja tiks atcelti ATACMS izmantošanas ierobežojumi, apdraudēti būs Rostovas, Voroņežas, Belgorodas, Kurskas, Brjanskas, Orlas, Lipeckas, Tambovas un Kalugas reģioni. Kopumā Krievijā varētu tikt apdraudēti 245 militārie objekti, no kuriem tikai 16 (6,5%) ir gaisa spēku bāzes, bet pārējie ir Krievijas brigāžu bāzes, štābi, komandpunkti un militārās rūpnīcas.

“The Times” lēš, ka “Storm Shadow” trāpīs flotes bāzei Novorosijskā, militārajiem lidlaukiem Krasnodaras reģionā, gaisa spēku bāzei Šaikovkā un vairākiem citiem lieliem militārajiem objektiem.

Šī ir otrā Melnās jūras flotes evakuācija no tās dislokācijas vietas kopš kara sākuma. Pagājušajā rudenī Krievijas militārie spēki pārcēla lielāko daļu Melnās jūras flotes kuģu no Sevastopoles uz Krasnodaras apgabalu. Vēl vairāki kuģi tika pārcelti uz Feodosiju Krimas pussalas dienvidaustrumos.

Tajā pašā mēnesī Ukrainas bruņotie spēki iznīcināja divas S-400 palaišanas iekārtas Krimā, “apžilbinot” to radarus ar bezpilota lidaparātiem un trāpot tiem ar jūras kara flotes raķetēm “Neptun”. Tas ļāva atvērt pussalas pretgaisa aizsardzību un sasniegt jūras spēku bāzi Sevastopolē. Tādējādi 13. septembrī tika izmantoti droni un britu raķetes “Storm Shadow”, lai trāpītu BDC Minsk un zemūdenei “Rostova pie Donas”.

Saskaņā ar Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijas izlūkdienestu datiem bojājumu rezultātā jūras kara flote ir zaudējusi spēju veikt plaša mēroga patrulēšanu un uzturēt Ukrainas ostu blokādi. Ir arī kļuvis grūtāk veikt uzbrukumus Ukrainai.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu