Britu eksministri mudina ļaut Ukrainai veikt triecienus Krievijā (21)

Boriss Džonsons
Boriss Džonsons Foto: Alexandros Michailidis/shutterstock.com

Pieci bijušie Lielbritānijas aizsardzības ministri, kā arī bijušais premjerministrs Boriss Džonsons aicinājuši Lielbritānijas valdību dot Ukrainai atļauju veikt triecienus dziļi Krievijas teritorijā, izmantojot Lielbritānijas piegādātās raķetes "Storm Shadow", pat ja ASV šādu soli neapstiprina un nedod līdzīgu atļauju izmantot savas raķetes ATACMS, vēsta laikraksts "Sunday Times".

Bijušie ministri pārstāv Konservatīvo partiju, kas jūlijā pēc zaudējuma parlamenta vēlēšanās nonākusi opozīcijā.

Visi bijušie ministri laikrakstam "Sunday Times" norādīja, ka Lielbritānijai nevajadzētu gaidīt oficiālu ASV piekrišanu, bet gan izrādīt līderību.

"Kavēšanās nav attaisnojama," sacīja Džonsons.

Lielbritānija bija viena no pirmajām valstīm, kas Ukrainai piegādāja tāla darbības rādiusa raķetes. Tajā pat laikā konservatīvie paši neatcēla ierobežojumus to izmantošanai, kurus tagad leiboristu valdību mudina atcelt.

Iespējamā Rietumu tāla darbības rādiusa raķešu izmantošana mērķiem dziļi Krievijas teritorijā tika apspriesta Lielbritānijas premjerministra Kīra Stārmera nesenās vizītes gaitā Vašingtonā. Tiesa, nekādi lēmumi nav paziņoti.

Britu un amerikāņu mediji, atsaucoties uz avotiem, apstiprina, ka diskusijas turpinās un, iespējams, varētu beigties ar ierobežojumu atcelšanu vai mazināšanu.

ASV, iespējams, atstās spēkā ierobežojumus ATACMS izmantošanai, bet neiebildīs pret britu "Storm Shadow" izmantošanu, vēstīja ziņu aģentūra "Bloomberg" un avīze "New York Times".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu