Grūti iemigt? Ir kāds pavisam vienkāršs risinājums

Foto: Ikea/Publicitātes foto

IKEA nesen veiktais pētījums par miegu liecina – katram piektajam Latvijā aptaujātajam ir grūtības iemigt. Eksperti uzskata, ka viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātrāk iemigt, ir gādāt, lai vakaros mājās būtu blāvs apgaismojums. Taču to ievēro tikai katrs trešais.

Miega eksperte Dr. Natālija Bērziņa norāda, ka iemigšanas grūtībām var būt dažādi iemesli, piemēram, smags ēdiens, sports vēlu vakarā, intensīvs darbs. Tomēr

ir kāds vienkāršs risinājums, ko ievēro tikai neliela daļa cilvēku – miega kvalitāti var uzlabot, vakarā izmantojot blāvāku apgaismojumu.

“Kad saule sāk rietēt vai divas līdz trīs stundas pirms gulētiešanas gaismai telpā nevajadzētu būt spožākai par gaismu aiz loga. Ieteicams, lai apgaismojums pirms gulētiešanas būtu pēc iespējas blāvāks un pēc iespējas sarkanāks, jo sarkanā un oranžā spektra krāsa atgādina saulrieta krāsas. Ja iespējams, novieto lampas zemākajos plauktos vai pat uz grīdas, bet galvenais – ne acu augstumā, lai acīm būtu jāuztver mazāk gaismas,” iesaka miega eksperte.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Pirms naktsmiera izmanto noskaņas apgaismojumu

Katru dienu arvien agrāk kļūst tumšs un arvien agrāk mājoklī nākas ieslēgt gaismu. IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus iesaka par zemu cenu pieejamus risinājumus, kas ļaus izgaismot telpas, bet netraucēs izgulēties.

“Mājoklī gaismekļus parasti izmanto dažādos nolūkos. Piemēram, griestu lampas un darba apgaismojums ir nepieciešams noteiktu uzdevumu veikšanai, savukārt noskaņas apgaismojums ļauj radīt īsto atmosfēru.

Pirms naktsmiera apgaismojumu var izmantot gudri: izslēdzot griestu lampu un atstājot ieslēgtu tikai darba un noskaņas apgaismojumu, gaisma kļūst blāvāka. Izmantojot dažus gudrus risinājumus, piemēram, TÄRNABY galda lampu ar regulējamu gaismas intensitāti vai LERSTA stāvlampu par 17,99 EUR, var noregulēt attiecīgo gaismas spilgtumu, kas pietiekami izgaismo telpas arī naktī,” skaidro interjera dizaina speciālists.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Noderīgi ir arī gaismekļi, kas novietoti dažādos augstumos un dažādās vietās un ko var izslēgt neatkarīgi no centrālā apgaismojuma, radot intīmāku noskaņu, piemēram, uz grāmatu plaukta vai uz palodzes novietota galda lampa var uzburt telpā vēl nebijušu atmosfēru. Tā var visā mājoklī radīt omulīgu apgaismojumu, kas ļaus smadzenēm netraucēti ražot melatonīnu.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Jo tumšāka telpa, jo labāks miegs

Dr. N. Bērziņa norāda, ka spoža gaisma apgrūtina iemigšanu.

“Spilgta zilā spektra gaisma neļauj izdalīties miega hormonam melatonīnam, kas palīdz iemigt.

Tāpat ir vērts atcerēties, ka gaisma iedarbojas uz organismu arī caur aizvērtām acīm, tāpēc ir svarīgi iet gulēt pēc iespējas tumšākā telpā,” stāsta miega eksperte, piebilstot, ka ir vērts sagādāt gaismu aizturošus aizkarus.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

IKEA speciālists norāda, ka aizkari ne tikai ļauj regulēt gaismas intensitāti, bet arī novērš caur logiem ieplūstošā karstuma un aukstuma ietekmi. Atkarībā no izvēlētā auduma ar aizkariem mājās var radīt dažādus apgaismojumus – no spoža un aicinoša līdz mājīgam un nomierinošam.

“No blīviem materiāliem darināti aizkari nodrošina lielisku siltumizolāciju, sargājot no karstuma un aukstuma, un var mazināt troksni, tāpēc ir lieliski sabiedrotie, ja vēlies radīt mājīgu guļamistabu. Izmantojot dažādu stilu aizkarus vai kombinējot aizkarus ar gaismu aizturošām žalūzijām (piemēram, FRIDANS gaismu necaurlaidīgajām rullo žalūzijām), var precīzi regulēt telpā iekļūstošās gaismas daudzumu, ja vēlies pamosties dabiskā dienas gaismā. Tie, kam patīk gulēt pēc iespējas tumšākā telpā, var izvēlēties, piemēram, telpu aptumšojošos aizkarus,” atklāj interjera dizainers. Pircēji var izvēlēties arī viedās žalūzijas (piemēram, PRAKTLYSING), kuras ir vadāmas attālināti.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

IKEA mudina iedzīvotājus izgulēties

Sadarbībā ar ekspertiem IKEA šā gada septembrī sāka kampaņu “Mosties! Laiks izgulēties”. Kampaņas mērķis ir veicināt darbinieku un plašākas sabiedrības izpratni par regulāra un kvalitatīva miega nozīmi.

Zinātniski pētījumi liecina, ka miega trūkums mazina cilvēku apmierinātību ar dzīvi, palielina kļūdu pieļaušanas iespējamību, apgrūtina saziņu ar apkārtējiem, tai skaitā kolēģiem un klientiem.

Turklāt, uzsverot miega nozīmi un piedāvājot risinājumus tā nodrošināšanai, IKEA īsteno savu ieceri radīt labāku ikdienas dzīvi daudziem.

Uz augšu