"Ušakovs marginālā ceļmalā, Ždanoka – naudaskāra". Dokumentu noplūde rāda, kā darbojas profesionāla Kremļa propagandas fabrika. Arī Latvijā (9)

Pēta Re:Baltica
Re:Baltica ilustratīvie attēli par troļļu fabrikas darboņiem.
Re:Baltica ilustratīvie attēli par troļļu fabrikas darboņiem. Foto: Miko Rode, Re:Baltica

Latvijas krievi jāsanaido ar bēgļiem no Ukrainas, bet pārējiem jāiestāsta — konfrontācija ar Krieviju nozīmē nabadzību. Šādus plānus Latvijas sabiedrības ietekmēšanai Re:Baltica atrada noplūdušos dokumentos, kas radīti vienā no komercializētajām “troļļu fabrikām” — “Sociālās projektēšanas aģentūrā” (SPA), kura strādāja Kremļa uzdevumā.

2023.gada vasarā Francija paziņoja, ka atklājusi apjomīgu Krievijas dezinformācijas kampaņu. Tās ietvaros internetā izveidots plašs tīkls, kas atdarina franču mediju un valsts struktūru lapas. To izmanto, lai izplatītu Kremļa propagandu un Krievijas karu Ukrainā atbalstošas ziņas. Kampaņu sauca “Doppelganger” un Latvijā tā pirmo reizi iezīmējās ar botu vilni uz Krievijas sporta spēlēm aizbraukušu Latvijas hokejistu aizstāvībai (vairāk lasi Re:Baltica materiālā šeit).

Kampaņu vadīja Iļja Gambašidze un viņa dibinātā SPA (angliski — Social Design Agency), kas darbojās Kremļa uzdevumā, teikts ASV sankciju noteikšanas paziņojumā. Amerikāņi uzskata — SPA kontrolē un dod uzdevumus Putinam ļoti tuvu stāvošs cilvēks, viņa administrācijas vadītāja vietnieks Sergejs Kirijenko. Sankcijas pret Gambašidzi noteikusi arī ES, Francija, Šveice un Ukraina.

Tagad starptautiska žurnālistu konsorcija rīcībā nonācis SPA arhīvs, kas rāda ietekmes operāciju plānus Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kā arī ASV, Francijā, Vācijā, Ukrainā, Itālijā, Izraēlā — un arī Latvijā. Dokumentus partneriem, tostarp Re:Baltica, nodeva “Süddeutsche Zeitung”, NDR, WDR un “Delfi Igaunija”.

Tie rāda, ka SPA ir industriāla mēroga propagandas ražotne. Botu armija 2024.gada pirmajos četros mēnešos radījusi 34 miljonus komentāru un gandrīz 40 tūkstošus “satura vienību” sociālajiem medijiem.

Kampaņas ir sistēmiskas un sagatavotas. Sākumā propagandisti analizē katras valsts informatīvo telpu, identificē galvenos spēlētājus un vēstījumus, kurus vērts pastiprināt un pavairot. Tad veido satura plānu un troļļi sāk drukāt.

Latvijā neiet

Latvijai veltīts dokuments “Apstākļi” (krieviski – обстоятельства), kas analizē situāciju un iesaka plānus sabiedrības ietekmēšanai. Mērķis — Latvijas vērtību kursa maiņa par labu Krievijai un “miermīlīga sociālā revolūcija”. Operācijas sākums — 2022. gada otrā puse.

Situācijas analīzē propagandisti ar nožēlu konstatē, ka “krievu pavasara” (šādi Krievijā dēvē prokremliskas demonstrācijas Ukrainas austrumos 2014.gada pavasarī, kurām sekoja Krimas okupācija un Kremļa atbalstītais karš austrumu reģionos — red.) ideja Latvijas krievvalodīgo vidū sākotnēji bijusi populāra, bet tagad to atbalstot tikai “nabagi, neizglītotie un antivakseri”. Kā piemēru min Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanu – pamanāmas pretdarbības neesot bijis.

Turklāt Latvijas krieviem neesot politisko līderu.

Agrāk populārais Nils Ušakovs (Saskaņa) ar nonākšanu Eiroparlamentā esot “izspiests marginālā ceļmalā”, bet “Saskaņa”, zaudējusi Rīgu, degradējas.

Kā pozitīvais piemērs izcelts Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš, kurš pretojies padomju pieminekļu demontāžai.

SPA sūdzas, ka Latvijas krievvalodīgie “pārāk negatīvi” reaģējuši uz Krievijas iebrukumu Ukrainā un, piemēram, ziņām par slaktiņu Bučā. “Krievu pasaules” ideja esot populāra tikai vecajā paaudzē — jaunieši esot ļoti integrēti Eiropas telpā, turklāt liberālās vēsmas ienesot arī no Krievijas iebraukušie opozicionāri.

“Turklāt objektīvi Latvijas ekonomika ir diezgan dzīvs organisms ar zemu bezdarbu un uz Eiropu orientētu produkcijas eksportu (..) Tāpēc ar zemiem ienākumiem Latvijā un kopumā Baltijā var “lielīties” tikai tie, kas “neko nedara”: pabalstu saņēmēji, izglītības, veselības un iekšlietu jomas darbinieki,” teikts dokumentā.

“Dīzelis par 2 eiro litrā nesamazina Rīgas sastrēgumus, un cenu celšanās par 10 -12 procentiem neizprovocēja nozīmīgus konfliktus.”

Kas bija plānots?

SPA sīki apraksta vēstījums, kurus operācijas laikā jāizplata Latvijas sabiedrībā. Daži no tiem — “atbalstot Rietumus, Latvija piedalās starptautiskā drošības līmeņa pazemināšanā”, “konfrontācija ar Krieviju novedīs pie dzīves sadārdzināšanās”, “grūtības sagatavoties apkures sezonai, latvieši riskē nosalt”, “krievvalodīgo genocīds”.

Pirmkārt, polittehnologi piedāvā Latvijas krievvalodīgajos kurināt naidu pret bēgļiem no Ukrainas, izceļot, ka atbraucēji esot priviliģēti iepretim vietējiem.

Taču to, cik atrauti plānotāji ir no Latvijas realitātes, rāda iecere radīt kampaņu “Mēs arī esam bēgļi”. Tajā krievvalodīgie prasītu sociālo vienlīdzību, jo viņi pēc PSRS sabrukuma Latvijā arī par tādiem kļuvuši.

Plāns paredz izmantot sociālos medijus tāda viļņa uzdzīšanai, kas pāraugtu reālā darbībā. Vispirms paziņojumos, ka arī nepilsoņiem pienākas vairāk pabalstu. Tad aktīvāko, skaļāko, agresīvāko šīs kopas pārstāvju iesaistīšanu parakstu vākšanā, piketos, vēstuļu kampaņās pašvaldībām, pieprasot “taisnīgu politiku”. Visbeidzot “plānveida, nesteidzīga partiju un politisko kustību pieslēgšana”.

Otrkārt, vajag monitorēt Latvijas pašvaldību “pretkrieviskus lēmumus” un tad izmantot tos propagandas vilnim Krievijas iekšienē, lai rādītu, kā Latvijā pazemo, veic “valodas genocīdu”, “zaimo atmiņas”. Mērķis — rādīt, ka tā saucamā “Eiropas politika postpadomju valstīs” ir neadekvāta un infantila.

Treškārt, radikāli mainīt Krievijas maigās varas klātbūtni Latvijā. Būtu jāizmanto pareizticīgo baznīca, bērnu mākslas vingrošanas klubi, kas brauktu uz sacensībām Krievijā.

Tāpat ir iecere “restartēt krievvalodīgos politiskos projektus”. To apraksts ir visai neglaimojošs esošajiem. “Tie šobrīd strādā tikai kā politiskie lifti vadītāju personīgajās, nevis auditorijas interesēs,” teikts dokumentā. Ušakovs, izmantojot gadiem labi organizētās 9. maija svinības, esot uzbūvējis krievvalodīgo aizstāvja tēlu uz patiesas nots, taču tikai savās, nevis “mūsu interesēs”.

Savukārt Tatjana Ždanoka esot sistēmiska opozicionāre, “taču aiz viņas velkas acīmredzama komerciālas ieinteresētības sliede.”

Vajag speciālu biroju

Kā jau kārtīgai ražotnei, SPA dokumentos ir arī darbu plāns. 2022. gada jūnijā bija jāizveido Latvijai veltīts projekta birojs. Atrašanās vieta — Kaļiņingrada vai citur Krievijā. Dezinformācijas redakcijai plānoti departamenti: Latvijas publiskās vides analīzes, tekstu rakstīšanas, video un mīmu veidošanas, satura ieplūdināšanas informatīvajā telpā. Veselai nodaļai jābūt atbildīgai par sociālo mediju kontu uzturēšanu.

Troļļu fabrikai ir arī konkrēti sasniedzamie mērķi. Piemēram, 2022. gada jūlijā un augustā ik dienu jāizveido 8—10 soctīklu ieraksti un 40—60 komentāri.

Naida kurināšana pret ukraiņiem un “Google Translate”

Vai plānu īstenoja? Re:Baltica izpētītais ļauj secināt, ka vismaz vienā virzienā jā. Latvijā bija izveidota vismaz viena populāram medijam līdzīga lapa, kurās publicēja viltus ziņas. Saturu izplatīja sociālajos medijos, bieži caur komentāriem pie īstu mediju ierakstiem. Noplūdušajos dokumentos ir atskaite par troļļu fabrikas darbību Facebook.

Tikai nav skaidrs, kāpēc latviskos komentārus, autoruprāt, būtu jāraksta profiliem ar angļu personvārdiem. Atskaitē fiksēti vairāki desmiti. Visi ir pie Latvijas mediju ziņām par Ukrainu vai karu, visi kurina naidu pret ukraiņiem. Katrā komentārā iekļauj saiti uz vienu un to pašu viltus lapu, kas mēģina atdarināt portālu “Delfi”. Tur publicēta viltus ziņa — Polija it kā grasoties deportēt ukraiņu vīriešus (šos melus 2022. gada vasarā aktīvi izplatīja Kremļa propagandisti).

Re:Baltica ilustratīvie attēli par troļļu fabrikas darboņiem.
Re:Baltica ilustratīvie attēli par troļļu fabrikas darboņiem. Foto: Miko Rode, Re:Baltica

Paši komentāri vairs nav atrodami, bet vairākas pazīmes norāda, ka “Facebook” (FB) varētu būt likvidējis šos profilus. Šomēnes ASV tiesā atslepenotos Federālā izmeklēšanas biroja dokumentos redzams, ka “viltus Delfi” tiešām bija SPA veidojums.

“Delfi” sociālo tīklu nodaļas vadītājs Jānis Sildniks Re:Baltica teica, ka šādas kampaņas medijs piedzīvo regulāri. Visām ir vienāds algoritms — viltus “Delfi” lapa, kuras saturu izplata ar FB reklāmu palīdzību.

SPA troļļi imitējuši arī parakstu vākšanas platformas Manabalss.lv lapu. Viltotajā bija redzama lietotāja Mārtiņa Krusta iniciatīva par militāro palīdzību Ukrainai, bet tai pievienota it kā anketa, kur visi atbilžu varianti vedina domāt — atbalsts Ukrainai dzenot Latviju nabadzībā.

Ekrānuzņēmumi, kuros redzama SPA troļļu imitētā Manabalss.lv lapa:

“Manabalss” vadītājs Didzis Meļķis šo kampaņu atceras ļoti labi. Tā notikusi 2022. gada vasarā. Tātad — tieši laikā, kad SPA bija plānojusi ietekmes operāciju Latvija. Meļķis mēģināja panākt Lihtenšteinā reģistrēta domēna “manabalss.li” slēgšanu, taču viņa lūgumiem neatsaucās nedz Eiropas domēnu reģistrs, nedz Latvijas policija (tā atteicās arī sākt kriminālprocesu).

FIB materiālos atrodams vēl viens pierādījums, ka vismaz daļa no SPA operācijas Latvijā notikusi.

SPA atskaitās ne tikai par viltus komentāriem un radītajiem mīmiem, bet arī par to, ka viņus atmasko. “Kolektīvie Rietumi” ir nopietni nobažījušies par projekta efektivitāti (..) Mūsu vēstījumus mēģina apkarot”, raksta SPA darboņi, kā pierādījumu pievienojot vairākas starptautisko mediju un dezinformācijas pētnieku publikācijas par Kremļa ietekmes operācijām.

Ko dara citur?

SPA arhīvā ir atrodams ietekmes operāciju pasūtītājiem domāts prezentācijas klips. Tajā parādās pats polittehnologs Iļja Gambašidze militārā stilā jakā ar uzšuvi “Krievijas ideoloģiskā armija”. Troļļu fabrikas izgaismošanu Rietumu medijos viņš pasniedz kā lielu trumpi.

Iļja Gambašidze SPA pašreklāmā:

Rullītī SPA lielās ar sava darba piemēriem — tūkstošiem it kā žurnālistikas tekstu un karikatūru, viltus “RAND Corporation” pētījumi, preses relīzes, kas it kā nākušas no Vācijas Iekšlietu ministrijas preses dienesta vai Polijas robežsardzes, un tā tālāk.

Troļļi raujas daudzās frontēs — kampaņa ar mērķi atcelt sankcijas, Krievijas armijas tēla uzlabošana, Eiropas politiķu un Ukrainas līderu nomelnošana.

Darbiniekiem jāizliekas par Eiropas iedzīvotājiem, kas nevēlas, lai viņu valsts atbalsta Ukrainu.

Viens piemērs: “Uzraksti 200 zīmju monologu no Vācijas mietpilsoņa. Viņš negrib karot ar krieviem, viņš baidās par savas valsts un bērnu nākotni. Uzskata, ka ASV ir atbildīgas par karu Ukrainā. Viņš negrib, lai vācu un poļu karavīri dodas karot un aicina uzsākt miera sarunas. Viņš izjūt nedrošību, bailes, sašutumu.” Citi uzdevumi paredz vienkārši imitēt neapmierinātību ar esošo varu: viltus Francijas iedzīvotājam būtu jādusmojas par dārgajām olimpiskajām spēlēm, Polijas pilsonim — par augstām pārtikas cenām, itālietei — par to, ka valdība pametusi vietējos lauksaimniekus.

Arhīvā atrodamas simtiem karikatūru. Tās izsmej Rietumu politiķus par palīdzību Ukrainai, kariķē Volodimiru Zelenski un uzsver, ka par sankcijām pret Krieviju būs jāmaksā ar pašu labklājību.

SPA troļļu fabrikā radītās karikatūras:

Tas, ka SPA mēģina ietekmēt Eiropas iedzīvotāju viedokļus un pavērst tos par labu Krievijai, bija zināms arī iepriekš. Troļļu fabrikas dokumentu noplūde rāda, ka tā ir strādājusi arī pie Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu ietekmēšanas.

Propagandisti secinājuši, ka galvenajam uzbrukuma mērķim ir jābūt Vācijas, Spānijas, Francijas, Itālijas un Polijas “liberālajiem globālistiem”. Jo tieši šo valstu iedzīvotāji ievēlē vairāk nekā pusi EP deputātu.

Aprakstīti arī instrumenti — komentēšana sociālajos medijos, mīmi un karikatūras, viltus ziņas un pat ielu grafiti.

Vēstījumi: “liberāļi un globālisti liek dzīvot bailēs no kara un klimata pārmaiņām”, “viņi gatavi sākt karus dzimumu vienlīdzības, transseksuāļu un seksuālo minoritāšu tiesību, klimata pārmaiņu un demokrātijas vārdā”, “viņi sekmē Eiropas ekonomisko nāvi” un “šīs vēlēšanas būs pēdējās, jo tās atcels kā Ukrainā. Mums vajag miera plānu un diplomātiju”.

Autore Olga Dragiļeva, Re:Baltica

Redaktore Sanita Jemberga, Re:Baltica

Ilustrācijas Miko Rode, Re:Baltica

Tehniskais atbalsts Madara Eihe

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu