Pēdējo nedēļu laikā īpaši sāpīgs jautājums jaunās nodokļu reformas kontekstā ir iespējamais pensiju iemaksu samazinājums. Jau pašlaik ir skaidrs, ka ar esošajām iemaksām būs par maz, lai cilvēkam, aizejot pensijā, ienākumu līmenis būtu gandrīz līdzvērtīgs tam, kāds ir strādājot. Jaunie ierosinājumi šo problēmu nerisina, tieši otrādi – tikai padziļina.

Septembra sākumā plašu rezonansi izraisīja priekšlikums par vienu procentpunktu samazināt iemaksas 2. pensiju līmenī. Tas gan tiktu kompensēts, palielinot pensiju 1. līmenim novirzāmos līdzekļus, ko valstī izmanto esošo pensionāru pensiju izmaksai. Viens procents var šķist neliels rādītājs, tomēr tiem, kuri pašlaik strādā, tas nozīmēs ievērojami mazāku rocību vecumdienās.

Jāpiebilst gan, ka šī jau ir labotā reformas redakcija, jo sākotnējā variantā vispār bija plānots iemaksas otrajam pensiju plānam mazināt par 2 procentpunktiem – no 6% līdz 4%, taču saskaroties ar lielu pretestību, šis plāns tika labots. Bet vai tiešām to var saukt par labojumu? TVNET+ sazinājās ar ekspertiem, kuri skaidroja radušos situāciju.

Eksperti ir vienisprātis,  ka šāda veida samazinājums nav labas ziņas nākotnes pensionāriem, jo...