Pagājušonedēļ ASV pirmoreiz apsūdzēja Ķīnu, ka tā Krievijas iebrukumu Ukrainā atbalsta vairāk nekā tikai ar divējāda lietojuma tehnoloģijām. Ķīnas atbalsts Krievijai – daļēji slēpts un izvairīgs, daļēji atklāts – mulsina daudzus. Taču aina kļūst skaidrāka, ja saproti, ka abām valstīm ir viens un tas pats stratēģiskais mērķis, uzskata Tokijas Kristīgās sieviešu universitātes īpašais viesprofesors Akio Takahara, kurš šonedēļ nolasīja lekciju Rīgā.

– Lai gan Ķīna to atklāti neatzīst, pirms dažām dienām ASV apsūdzēja Ķīnu, ka tā sniedz "ļoti ievērojamu" militāro atbalstu Krievijai, kas neaprobežojas tikai ar divējāda lietojuma tehnoloģijām. Kādu iespaidu tas atstāj uz globālo drošību?

– Manā rīcībā nav tādas informācijas, lai es varētu spriest, ko tieši Ķīna piegādā. Taču, ja šī informācija ir patiesa, tad Ķīna ir spērusi soli tālāk – tādu soli, kas varētu sašķobīt attiecības starp Eiropas valstīm un Ķīnu. Es pieņemu, ka Ķīna to dara pēc Krievijas lūguma, kas savukārt varētu liecināt, ka Krievijai ir lielākas problēmas iepirkt tehnoloģijas un citas lietas, kas tai nepieciešamas frontē.

– Kāds ir Ķīnas ieguvums no attiecībām ar Krieviju? Ir gana daudz negatīvo aspektu: Ķīnai daudz kas ir jāslēpj, pastāv sankciju draudi, kā arī vēsturē balstītas nesaskaņas starp šīm abām valstīm.