Radošā lauksaimniecība un saimniece pēc izsaukuma, tā varētu vienā teikumā pateikt, ar ko nodarbojas Madaras Mesteres un Martas Vētras izlolotie rūpali “Laux” un “madĀRA”.

Marta Vētra un Madara Mestere ir reemigrantes, kuras Latvijā atgriezušās pēc 12 gadiem. Tagad jau otro gadu saimnieko Dikļu pusē, audzē ziedus, gatavo ziedu pušķus, nodarbojas ar permakultūru, gatavo ēst, klāj galdus, brauc uz tirgu, pabaro ar gardu ēdienu, riktē kāzas un dažādus pasākumus gan savā šķūnī, gan ārpus tā. Vārdu sakot, dāmas šeptējas ne pa jokam.

“Mums pēc atgriešanās no Anglijas mēdza jautāt, kad jūs sāksiet strādāt,” atceras Marta. “Mēs ļoti ceram, ka mums nevajadzēs “iet strādāt” un spēsim nopelnīt ar savu praktiski radošo darbošanos laukos,” papildina Madara. Kā Marta, tā Madara neliedzas, ka britos nopelnīja krietni vairāk, bet savu izvēli, atgriešanos un darbošanos nav nožēlojušas. “Te mēs jūtamies īstajā vietā, mēs esam atbildīgas tikai pašas par sevi un savu ideju! Te mums ir sava zeme, kur izpausties. Te mēs piepildām savu sapni.”

Abas diplomētās vēsturnieces Lielbritānijā strādājušas tirdzniecības un viesmīlības jomā, apburzījušās svešā zemē, ieguvušas draugus, apprecējušās, ieviesušas suni un iedzīvojušās britos.