Lai arī aizdevumu procentu likmju kāpums jau ir kļuvis par pagātni, pagaidām nav pārāk lielu cerību, ka tās varētu strauji samazināties, kas galvenokārt saistīts ar inflācijas riskiem eirozonas valstīs. Tā kā patēriņa cenu pārmaiņas valūtas zonā pēdējā laikā ne tuvu nav uzņēmušas nepārprotamu samazināšanās tendenci, Latvijas kredītņēmējiem dažādu sarežģījumu netrūks.

Inflācija un procentu likmes ir kā ekonomiskās attīstības procesa divas medaļas puses. Lai saprastu, cik strauji procentu likmes varētu samazināties, ir jāpalūkojas uz kopējām inflācijas tendencēm eirozonas valstīs. Raugoties virspusēji, varētu šķist, ka viss ir kārtībā, jo kopējais inflācijas rādītājs sarūk.

Augustā gada inflācija valūtas zonā salīdzinājumā ar jūliju samazinājusies par 0,4 procentpunktiem līdz 2,2%, tādējādi sasniedzot zemāko rādītāju kopš 2021. gada vasaras, liecina “Tradingeconomics.com” dati. Vienlaikus ar to tuvojamies ECB vidēja termiņa inflācijas mērķu sasniegšanai, kas paredz 2% gada inflāciju. Tomēr, kā parasti, “velns slēpjas detaļās”.