Austrumu slimnīcas Paliatīvās aprūpes nodaļas pacientus reizi mēnesī iepriecina īpaši apmācīti kanisterapijas suņi

Foto: Publicitātes foto

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) stacionāra “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļas pacientus reizi mēnesī apciemo īpaši sagatavoti kanisterapijas suņi, kas ļauj gūt pozitīvas emocijas, uzlabot noskaņojumu un atgūt dzīvesprieku. Suņu ciemošanās Austrumu slimnīcā notiek sadarbībā ar pacientu labdarības organizāciju “Hospiss LV”, kas projektu “Suņu dienas” īsteno kopā ar biedrībām “Maigais suns” un “Teodors, pateicoties ziedotāju atbalstam, TVNET informē RAKUS.

Austrumu slimnīcas stacionāra “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļā gadā palīdzība tiek sniegta vidēji aptuveni 1000 pacientiem, kuri sirgst ar radikāli neizārstējamām, progresējošām, pamatā onkoloģiskām slimībām.

“Pacienti, kuri ārstējas un tiek aprūpēti šajā nodaļā ir īpaši. Bieži vien viņu garastāvoklis ir nomākts vai arī viņi ir sevī noslēgušies un distancējušies no ārpasaules burzmas. Tāpēc ārkārtīgi būtiski ir šos cilvēkus iepriecināt, lai viņi gūtu pozitīvas emocijas. Kanisterapija jeb, kā mēs vienkārši sakām, sunīšu ciemošanās raisa pacientiem pozitīvas emocijas. Cilvēka un dzīvnieka komunikācija ir dabiska un patiesa, tādēļ pacientu emocionālais stāvoklis vienmēr uzlabojas. Arī mūsu nodaļas personāls ir ļoti iepriecināts, jo suņi ir kā prieka un laba noskaņojuma vēstneši,” uzsver Austrumu slimnīcas stacionāra “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītājs Vilnis Sosārs.

Kanisterapija jeb suņu terapija ir viens no terapijas veidiem, kas līdztekus fizioterapijai, ergoterapijai vai citiem terapijas veidiem veicina komunikāciju un sniedz emocionālu atbalstu.

“Latvijā tā ir salīdzinoši jauna terapijas metode, kas senioriem un/vai smagi slimiem cilvēkiem liek pasmaidīt, gūt pozitīvas emocijas, uzlabot noskaņojumu un atgūt dzīvesprieku. Katram sunim terapeitam ir jānokārto eksāmens un jāsaņem sertifikāts par to, ka suns ir speciāli apmācīts būt kopā ar cilvēku, lai ļautu sevi glaudīt svešiniekiem, nereaģēt uz dažādiem ārējiem kairinātājiem un savaldīties negaidītās situācijās,” skaidro servisa suņu biedrības “Teodors” treneris un biedrības “Ķepu māja” pārstāvis Ričards Pavlovskis.

Kanisterapijas suņu vizītes Paliatīvās aprūpes nodaļā notiek, pateicoties pacientu labdarības organizācijas “Hospiss LV” iniciatīvai un ziedotāju atbalstam, sadarbojoties ar biedrībām “Maigais suns” un “Teodors” projekta “Suņu dienas” ietvaros.

“Pateicoties ziedotāju atbalstam un paralēli iknedēļas labdarības akcijai “Svētku galds” kopš 2024. gada pavasara reizi mēnesī organizējam arī “Suņu dienas”, kad pie Paliatīvās aprūpes nodaļas pacietiem ierodas četrkājainie dakterīši. Mums visiem ikdienā pietrūkst mīļu un drošu pieskārienu, un neapstrīdami pieskārienu un bužināšanas čempioni ir šie sunīši, kuru klātbūtne ļauj smaidīt ikvienam, kuram pazīstams suņa siltums, pūkainais un mīkstais kažoks un uzticamais skatiens. Pie katras pacienta gultas kopā ar četrkājainajiem dakterīšiem piedzīvojam mīļuma, atmiņu un patiesa prieka brīžus. Šīs vizītes uzlabo pacienu garastāvokli, un tas savukārt uzlabo konkrēto dienu. Varbūt kādam cilvēkam tā būs pēdējā diena viņa mūžā, tādēļ ir vērts censties,” tā par speciāli apmācītu suņu terapeitu vizītēm un idejas pirmsākumiem stāsta “HospissLV” valdes locekle Ilze Zosule.

Kā notiek divu diplomētu kanisterapijas suņudāmu – Monas un Stellas – viesošanās stacionāra “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļā

Paliatīvās aprūpes nodaļas palātā trenera pavadībā pie pacientiem tiek pievestas apmācītās samojedu šķirnes suņudāmas Mona un Stella. Cilvēki suņiem pieskaras, noglauda galvu, samīļo un aprunājas. Kāds pacients atceras savu ģimenes mīluli, kāds vienkārši noglāsta mīksto un pūkaino galvu. Kādam pacientam suns laiza kāju pēdas, kas viņu īpaši iepriecina. Savukārt pie guļošiem pacientiem suns ir apmācīts iekārtoties blakus un piekļauties tā, lai pacients justu suņa siltumu un būtu aizsniedzams glāstiem.

Kā skaidro Ričards Pavlovskis, suņa sirdspuksti liek izlīdzināties arī pacienta sirdspukstiem, jo suņa klātbūtne uzlabo vitālos rādītājus un liek izbaudīt emocijas, ko, iespējams, slimība, vientulības sajūta vai nošķirtība ir liegusi. Daži pacienti vēlas iedot sunītim kādu kārumu, un tas ir atļauts. Treneris šo vēlmi jau ir paredzējis, tādēļ suņu barības graudiņi sākumā nonāk pacienta rīcībā un pēc tam ar tiem tiek uzcienāta Mona. Austrumu slimnīcas stacionāra “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļā suņi viesojās divas stundas. Parasti šī ciemošanās tiek plānota nedēļas nogalē, pēcpusdienā, jo svarīgi, lai netiktu traucēts ārstniecības process – ārstu vizītes, zāļu terapijas plānošana vai medicīniskās procedūras. Pēcpusdienā ir nosacīti brīvāks laiks, kad pacientus apciemo tuvinieki un arī pacientu labdarības organizācijas “Hospiss LV” pārstāvji.

Paliatīvā aprūpe ir aktīva un visaptveroša to pacientu aprūpe, kuru izārstēšana vairs nav iespējama. Austrumu slimnīcas stacionāra “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļā palīdzību pacientiem nodrošina multidisciplināra komanda – ārsti, medicīnas māsas, māsu palīgi, sociālais darbinieks, psihoterapeits –, un nepieciešamības gadījumā darbojas interdisciplinārs aprūpes modelis, ja papildus nepieciešama ķirurga, neirologa, radiologa terapeita, ķīmijterapeita vai imunologa konsultācijas. Paliatīvās aprūpes nodaļā sadarbībā ar citām starptautiskām medicīnas iestādēm tiek veikti zinātniski pētījumi jaunāko medicīnisko preparātu ieviešanā, īpaši sāpju jomā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu