Nepalaid garām! Naktī uz trešdienu arī Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Steppeland/Shutterstock

Naktī uz trešdienu, 18. septembri, stundās pirms rītausmas Eiropā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums, vēsta televīzijas kanāls "Euronews". Ja debesis būs skaidras, aptumsums būs novērojams arī Latvijā. 

Debesīs virs Eiropas trešdienas naktī pirms rītausmas būs novērojams īpašs notikums – pilnmēness sakritīs ar daļēju Mēness aptumsumu un supermēnesi.

Mēness aptumsums iespējams tikai tajā pilnmēness fāzē, kad Zeme nostājas tieši starp Sauli un Mēnesi, metot savu ēnu uz Mēness virsmu.

Šis gaidāmais aptumsums būs daļējs, kas nozīmē, ka tikai daļu no Mēness aizsegs Zemes ēna, norāda NASA.

Supermēness novērojams, kad Mēness savā orbītā sasniedz Zemei tuvāko punktu, liekot tam izskatīties lielākam un spožākam nekā parasti.

Aptumsums būs redzams dažviet Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Eiropā un Āfrikā atkarībā no laikapstākļiem.

Eiropā daļējs Mēness aptumsums sāksies trešdien plkst. 3.41 pēc Latvijas laika jeb plkst. 2.41 pēc Centrāleiropas laika.

Sākumā Mēness aizēnojums būs ļoti neliels un grūti pamanāms.

Mēnesim virzoties dziļāk Zemes ēnā, aptumsums kļūs pamanāmāks ap plkst. 5.13 pēc Latvijas laika jeb plkst. 4.13 pēc Centrāleiropas laika.

Tad Mēness daļēji ieies ēnas tumšākajā daļā.

Aptumsums sasniegs savu maksimumu  plkst. 5.44 pēc Latvijas laika jeb plkst. 4.44 pēc Centrāleiropas laika, un tikai aptuveni 8% no Mēness aizsegs tumšākā ēna, ko sauc par umbru.

Tajā brīdī Mēness arī iegūs sarkanbrūnu krāsu, ko parasti dēvē par "Asins Mēnesi".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu