LIAA saņem atzinību kā labākā investīciju piesaistes aģentūra Centrālās un Austrumeiropas valstīs (1)

Foto: publicitātes

Jaunākajā “Emerging Europe” Investīciju veicināšanas ziņojumā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) apsteigusi abas Baltijas kaimiņvalstis, kļūstot par vadošo nacionālo investīciju veicināšanas aģentūru Centrāleiropā, Austrumeiropā un Baltijā. Latvijai ir augstākais punktu skaits divās no piecām kategorijām - “Informācijas derīgums” un “Atbalsts un kopienas veidošanā”.

"Šis sasniegums vēlreiz apliecina gan Latvijas, gan mūsu aģentūras mērķtiecīgo darbu ārvalstu tiešo investīciju piesaistē. Latvijas Bankas dati rāda, ka 2023. gadā ārvalstu tiešo investīciju apjoms Latvijā bija 1,27 miljardi eiro. Investīciju piesaistē fokusējamies uz efektīvām vietējām piegādes ķēdēm, pētniecības attīstību un eksporta tirgu pieejamību, taču patiesā vērtība, ko mēs piedāvājam ikvienam investoram, ir ilgtermiņa sadarbības veidošana, kas ietver aktīvu pēcapkalpošanu, dialogu un atbalstu," uzsver LIAA direktors Raivis Bremšmits.

Visvairāk investīcijas nonāk tieši profesionālo un tehnisko pakalpojumu, finanšu un apdrošināšanas, nekustamo īpašumu un ražošanas nozarē. Zviedrija ir lielākais investors Latvijā, veidojot gandrīz trešo daļu no visiem iekšējiem ieguldījumiem.

Kategorija “Informācijas derīgums” atspoguļo investīciju veicināšanas vietņu un sociālo mediju satura ticamību un lietderību, kā arī to, vai tie ir atjaunināti un sniedz aktuālāko informāciju. Savukārt kategorijā “Atbalsts un kopienas veidošana” pētīts, kā investīciju piesaistes aģentūras izmanto dažādus digitālos kanālus, piemēram, sociālos medijus, lai informētu investoru kopienu un piedāvātu atbalstu.

Latvijai starp Baltijas valstīm ir visplašākais ārējo ekonomisko pārstāvniecību tīkls – 22 pārstāvniecības visā pasaulē, kas ne tikai savieno Latvijas uzņēmējus ar svarīgākajiem ārvalstu tirgiem, bet arī ārvalstu uzņēmumus ar Latviju. Tāpat investīciju piesaistē būtiska ir ciešā sadarbība ar Ārlietu ministriju un vēstniecībām, lai stiprinātu pakalpojumus esošajiem un jaunajiem investoriem. Šajā gadā atjaunots arī Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes darbs, lai veicinātu Latvijas ekonomikai būtisku investīciju projektu sekmīgu īstenošanu.

“Turpinām izvirzīt augstus mērķus - 2025. gadā vēlamies sasniegt atbalstāmo investīciju apjomu 790 miljonus eiro apmērā un 2600 jaunas darbavietas. Pēdējā gada laikā Latvija ir sadarbojusies ar gandrīz 200 investoriem, apņemoties turpmākajos trīs līdz piecos gados ieguldīt ekonomikā aptuveni 10 miljardus eiro,” par mērķiem stāsta R.Bremšmits.

“Emerging Europe” izdevumā kopš 2018. gada ir padziļināti aplūkots, kā reģiona 23 investīciju piesaistes aģentūras ziņo par savām investīciju iespējām un kā tās izmanto savus digitālos kanālus, lai ieinteresētu potenciālos investorus par dažādām biznesa iespējām, ko piedāvā reģiona galvenās nozares. Aizvadītajā gadā LIAA šajā ziņojumā bija 3. vietā aiz Igaunijas un Lietuvas.

Slovēnija šogad ieguvusi ceturto vietu (no septītās vietas 2023. gadā), bet Čehija – 5.vietu. Indeksa otrā galā ir Albānija, Melnkalne un Azerbaidžāna.

Igaunija šajā gadā ieguvusi līdera titulu kategorijā “Inovatīvais un radošums”, savukārt Lietuva - kategorijā “Tiešsaistes klātbūtne un lietošanas ērtums”. Ukrainas starp investīciju piesaistes aģentūrām ierindojās pirmajā vietā kategorijā “Reakcija uz aktuālajiem notikumiem”. Ar visu “Emerging Europe” ziņojumu var iepazīties šeit.

Svarīgākais
Uz augšu