Video Kas sagaidāms darba tirgū un citi aktuāli jautājumi ekonomikā

Latvijas karogs uz uz AB dambja un Vanšu tilts.
Latvijas karogs uz uz AB dambja un Vanšu tilts. Foto: Kaspars Nordens/LETA

Latvijas, Baltijas un visas pasaules ekonomikā turpinās sarežģīts periods. Ņemot vērā visu ārējo ietekmi, Latvijas ekonomikai aizvien ir grūtības augt, taču mums aizvien ir cerība, ka nelabvēlīgo ārējo apstākļu virkne reiz beigsies un jau tuvākajos gados IKP pieaugums kļūs straujāks. Šo un citus aktuālos ekonomikas jautājumus un nākotnes prognozes Latvijas un Baltijas ekonomikas apskatā analizēs Luminor bankas ekonomists Pēteris Strautiņš.

“Sarežģīts posms ir visai Latvijas ekonomikai, tostarp arī eksportam neklājas viegli – Latvijā šobrīd ir visnelabvēlīgākie eksporta apstākļi kopš 2009. gada, un krīze diemžēl vēl kādu laiku turpināsies. Tikmēr paziņojumi par algu kāpuma bremzēšanu vai pat iesaldēšanu ir spēcīgs signāls ekonomikas pāriešanai no pandēmijas iegrieztā “vāveres riteņa” režīma, kur izmaksu un ienākumu skaitļi griežas lielā ātrumā, atpakaļ uz mierīgāku dzīvi. Ja vien nebūs jaunu globālu krīžu, 2025. gads būs sākums periodam, kurā Latvijas ekonomikā valdīs cenu stabilitāte un notiks pakāpenisks, bet ilgākā laikā ievērojams labklājības kāpums,” norāda Pēteris Strautiņš, Luminor bankas ekonomists.

Pasākumā tiks prezentēti aktuālie dati par Latvijas un Baltijas ekonomisko attīstību, kā arī apskatītas dažādu ekonomisko rādītāju nākotnes prognozes.

  • Vai IKP rādītājiem ir saistība ar sabiedrības labklājību?
  • Kas sagaidāms darba tirgū?
  • Kā darbojas Latvijas ekonomikas svina vāka teorija un vai ir cerības praksē pārbaudīt svina vāka noņemšanas teoriju?
  • Kāpēc eksportā turpinās krīze un kad situācija varētu uzlaboties?
Svarīgākais
Uz augšu