Putins pavēlējis gatavot valsts budžetu kara turpināšanai (10)

Foto: AFP / Scanpix

Aizsardzībai arī turpmāk jābūt vienai no Krievijas budžeta prioritātēm, otrdien paziņoja Krievijas diktators Vladimirs Putins, kurš tikās ar valdības locekļiem. Tikšanās laikā tika apspriesta 2025. gada budžeta projekta sagatavošana un nākamais trīs gadu periods, vēsta “The Moscow Times”.

Pēc Putina teiktā, neskaitot "aizsardzības spēju uzlabošanu" budžeta izdevumos, galveno jomu sarakstā būtu jāiekļauj arī Krievijas okupēto Ukrainas reģionu "integrācija", kā arī sociālais atbalsts iedzīvotājiem un "iekšzemes ekonomikas tehnoloģiskā attīstība".

"No nākamā gada tiks sākti jauni nacionālie projekti. To veiksmīgai īstenošanai ir nepieciešams nodrošināt finanšu resursus, ierēķinot tos federālajā budžetā nepieciešamajā apjomā," sacīja Putins, uzrunājot ministrus.

"Šeit cita starpā jāstrādā arī pie stratēģiskiem lēmumiem par nodokļu sistēmas precizēšanu," viņš piebilda, atsaucoties uz nodokļu palielināšanu iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kas, pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem, nākamo sešu gadu laikā valsts kasē ienesīs 17 triljonus rubļu.

Valdība 2024. gada budžetā ir paredzējusi 10,8 triljonus rubļu (105,8 miljardus eiro) militārajiem izdevumiem - par 60% vairāk nekā gadu iepriekš un trīs reizes vairāk nekā pirms kara, 2021. gadā. Budžetā ieroču iegādei un bruņoto spēku uzturēšanai atvēlēti 30 % no visiem līdzekļiem - rekordliela daļa kopš padomju laikiem.

Izdevumi līdz gada beigām var kļūt par trešdaļu lielāki nekā plānots un sasniegt 13,3 triljonus rubļu, lēš Vācijas Starptautiskās drošības institūta pētnieks Janis Kluge. Viņš aprēķinājis, ka 2024. gada pirmajā pusgadā budžeta tēriņi aizsardzībai bija 5,3 triljoni rubļu (51,9 miljardi eiro): vidēji dienā Krievijas valdība armijas uzturēšanai un ieročiem tērēja 29 miljardus rubļu (285 miljonus eiro).

Interesanti, ka pirms gada pieņemtais budžeta likums paredzēja no nākamā gada aizsardzības izdevumus samazināt - vispirms līdz 8,5 triljoniem rubļu un pēc tam līdz 7,4 triljoniem rubļu 2026. gadā. Taču "šodien šis likums nav diez cik ticams," norāda investīciju baņķieris Jevgeņijs Kogans: ja militāro izdevumu īpatsvars ekonomikā saglabāsies pašreizējā līmenī, būs nepieciešami papildu 3,3 triljoni rubļu, un vēl 1,4 triljoni rubļu būs nepieciešami, lai izpildītu Putina maija rīkojumus.

Naftas cenas arī var kļūt par budžeta problēmu, iepriekš norādījuši “Rosbank” analītiķi: Krievijas “Urals” barels maksā nedaudz vairāk par 60 dolāriem, bet valdība budžetā šim gadam paredzējusi 70 dolāru cenu, bet nākamajā gadā - 69,7 dolārus.

Svarīgākais
Uz augšu