Saeimā laiku pa laikam notiek balsojumi, kuri diezgan nepārprotami parāda to, cik lieliski un prasmīgi darbojušies dažādu nozaru lobisti. Šajās reizēs ir pilnīgi nepārprotami skaidrs, kāds būtu pareizs un iedzīvotāju dzīves kvalitāti uzlabojošs balsojums, bet atsevišķi politiskie spēki to kaut kā “pilnīgi nejauši” nespēj saskatīt. Pēc tam viņi meklē dažādus no pirksta izp... No zila gaisa izrautus komiskus argumentus, lai attaisnotu savu balsojumu.

Identiski arī nesen, kad Saeimā notika balsojums par priekšlikumiem paredzēt kriminālatbildību par aizliegtu vienošanos publiskajos iepirkumos. Šobrīd par aizliegtu vienošanos publiskajā iepirkumā sodīt var tikai juridiskas personas, piespriežot naudas sodu. Tikmēr cilvēki, kuri faktiski gūst labumus no šādām darbībām un ir tie, kas šīs vienošanās organizē, no atbildības ir pasargāti – viņiem pašiem nav paredzēta ne administratīvā atbildība, ne kriminālsods.

Būtībā tie ir lielo uzņēmumu vadītāji, kas pirms piedalīšanās valsts iepirkumos savā starpā sarunā, kādas cenas piedāvās. Tādējādi viņi konkursos piedalās nevis ar zemāko iespējamo cenu, bet gan ar mākslīgi paaugstinātu. Rezultātā valsts pazaudē miljonus.

Šajā Saeimas balsojumā “par” nobalsoja “Vienotība”, “Progresīvie”, “Nacionālā apvienība” un divi neatkarīgie deputāti, bet “pret” – pilnīgi visi pārējie. “Apvienotais saraksts”, “Latvija pirmajā vietā”, “Stabilitātei!” un atlikušie neatkarīgie deputāti. Un pat koalīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība. Proti – Saeimas vairākums nolēma ignorēt kaitīgumu, kuru rada karteļi, un norādīja, ka Latvijā tie neesot problēma.

Tomēr pats jautrākais bija šo partiju deputātu skaidrojumi, kāpēc, viņuprāt, par iepirkumu sarunāšanu privātpersonas nevajadzētu sodīt. Daži no tiem bija tik smieklīgi, ka radās sajūta – iespējams, sabiedrisko attiecību speciālista vietā viņi pieņēmuši “Comedy Latvia”, kuri sarakstījuši smieklīgākās versijas, lai par deputātiem paņirgātos.