Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Lietuva šogad Ukrainai sniegs militāro palīdzību vēl 40-50 miljonu eiro apmērā

Foto: Reuters/ScanPix

Lietuva plāno šogad Ukrainai sniegt militāro palīdzību vēl 40-50 miljonu eiro vērtībā, trešdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

Kasčūns žurnālistiem pēc slēgtās parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas sēdes sacīja, ka šogad Lietuva Ukrainai sniegusi militāro palīdzību 153 miljonu eiro vērtībā, bet līdz gada beigām papildu varētu nodrošināt militāro palīdzību vēl 40-50 miljonu eiro vērtībā.

Viļņa plāno ieguldīt desmit miljonus eiro raķešdronu sistēmas "Paļanicja" ražošanā Ukrainā, kā arī piegādāt Kijivai radarus, atmīnēšanas aprīkojumu un tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas.

"Mēs meklējam tirgū tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, kuras var iegādāties un nodot, lai mums nebūtu jāizmanto savi resursi," sacīja Kasčūns.

Ministrs paskaidroja, ka Lietuvas pieeja Ukrainas atbalstam balstās uz trim galvenajiem principiem: pēc iespējas samazināt Lietuvas militāro resursu izmantošanu un pēc iespējas ātrāk tos papildināt, ja tie tiek izmantoti, plānot Ukrainas nākotnes vajadzības un veicināt Lietuvas aizsardzības rūpniecības attīstību.

Kā piemēru Kasčūns minēja Lietuvas bezpilota lidaparātu ražošanu.

"Mēs ieviešam kritēriju, ka ir jāiztur Ukrainas radioelektroniskās kaujas tests. Bezpilota lidaparātu uzņēmumi dodas uz Ukrainu, uz poligonu, un tur testē viņu ražojumus. Mūsu gadījumā neviens no uzņēmumiem neizturēja pirmo testu, daži droni pat netika pacelti, bet citi aizķērās," sacīja ministrs.

"Ukraiņi sniedza ieteikumus, ko uzlabot. Uzņēmumi ieguldīja līdzekļus, mēneša laikā uzlaboja savas tehnoloģijas, un jūlija otrajā pusē pieci no sešiem uzņēmumiem izturēja testu," viņš atgādināja.

"Ukraiņi sarindoja uzņēmumus, un, pamatojoties uz to, mēs parakstījām līgumus. Septembra pēdējā nedēļā sagaidām, ka mūsu rokās būs pirmie izgatavotie droni. Mēs tos piegādāsim Ukrainai. Mēs esam iegādājušies arī pārbaudītos dronus mūsu pašu militārajām vajadzībām," piebilda ministrs.

Lietuva ir apņēmusies katru gadu piešķirt vismaz 0,25% no sava iekšzemes kopprodukta (IKP) militārajai palīdzībai Ukrainai, kas pašlaik ir aptuveni 190 miljoni eiro.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma 2022.gada februārī Lietuva Ukrainas atbalstam ir piešķīrusi 2% no IKP.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu