Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ukraina aicina Rumāniju notriekt Krievijas dronus (2)

Ukrainas ārlietu ministrs Andrijs Sibiha tikšanās laikā ar Rumānijas ārlietu ministri Luminicu Odobesku Bukarestē.
Ukrainas ārlietu ministrs Andrijs Sibiha tikšanās laikā ar Rumānijas ārlietu ministri Luminicu Odobesku Bukarestē. Foto: EPA/Scanpix

Ukraina lūdz NATO dalībvalsti Rumāniju notriekt Krievijas dronus, kuri tuvojas tās gaisa telpai, trešdien paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Andrijs Sibiha pēc tikšanās Bukarestē ar savu Rumānijas kolēģi Luminicu Odobesku.

Par šo tikšanos un lūgumu ziņoja Rumānijas ziņu aģentūra "Mediafax".

Kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā sākuma Krievijas dronu atlūzas ir vairākkārt nokritušas Rumānijā pie Ukrainas robežas.

Īpašas bažas izraisīja fakts, ka Krievijas drons nesen tika pamanīts gaisā apmēram 45 kilometrus no Ukrainas robežas virs Donavas deltas Rumānijā. Rumānijas iznīcinātāji F-16 eskortēja šo bezpilota lidaparātu, līdz tas sasniedza Ukrainas gaisa telpu.

Kopš šī incidenta Rumānijas politiķi un armijas amatpersonas ir debatējuši par to, vai ir nepieciešamas izmaiņas likumos, lai notriektu ienaidnieka dronus savā gaisa telpā.

Rumānijas juridiskā situācija šajā jautājumā ir pretrunīga. Viens likuma pants paredz, ka armija var lietot savus ieročus tikai apmācību nolūkā, ja nav izsludināts karastāvoklis vai ārkārtējais stāvoklis. Cits pants paredz, ka ienaidnieka lidaparātu var notriekt pēc brīdinājuma vai pat bez brīdinājuma, ja tam nav laika.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu