Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

ANO Ģenerālā asambleja aicina Izraēlu atstāt okupētās teritorijas gada laikā

Foto: dpa/scanpix

ANO Ģenerālā asambleja trešdien ar ievērojamu balsu vairākumu pieņēma rezolūciju, kas aicina Izraēlu atstāt okupētās palestīniešu teritorijas 12 mēnešu laikā.

Par nesaistošās rezolūcijas pieņemšanu nobalsoja 124 valstis, tai skaitā Igaunija un Latvija.

Balsojumā atturējās 43 valstis, tai skaitā Lietuva.

Pret rezolūciju nobalsoja 12 valstis – Izraēla, ASV, Čehija, Fidži, Malāvi, Mikronēzija, Nauru, Palau, Papua Jaungvineja, Paragvaja, Tonga, Tuvalu, Ungārija.

Balsojumā nepiedalījās Afganistāna, Benina, Centrālāfrikas Republika, Kongo Republika, Ekvatoriālā Gvineja, eSvatini, Madagaskara, Santomē un Prinsipi, Somālija, Togo, Venecuēla, Zambija.

Rezolūcija tika pieņemta, lai īstenotu ANO Starptautiskās tiesas (ICJ) jūlijā pieņemto nesaistošo viedokli, ka ar Izraēlas īstenoto okupēto palestīniešu teritoriju kolonizācijas politiku un šo teritoriju dabas resursu izmantošanu tiek pārkāptas starptautiskās tiesības.

Izraēla ir ignorējusi šo ICJ viedokli, un ir gaidāms, ka tā ignorēs arī šo rezolūciju.

Eiropa šajā balsojumā bija sašķelta, un tas izpaudies arī iepriekšējos balsojumos par šo jautājumu.

Andora, Baltkrievija, Beļģija, Bosnija un Hercegovina, Francija, Grieķija, Igaunija, Islande, Īrija, Kipra, Krievija, Latvija, Luksemburga, Malta, Melnkalne, Monako, Norvēģija, Portugāle, Sanmarīno, Slovēnija, Somija un Spānija balsoja par.

Albānija, Austrija, Bulgārija, Dānija, Horvātija, Itālija, Lielbritānija, Lietuva, Lihtenšteina, Moldova, Nīderlande, Polija, Rumānija, Serbija, Slovākija, Šveice, Ukraina, Vācija, Ziemelmaķedonija un Zviedrija balsojumā atturējās. Čehija un Ungārija bija vienīgās Eiropas valstis, kas balsoja pret.

Palestīnas pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass atzinīgi novērtēja valstis, kas balsoja par šo rezolūciju, un aicināja veikt pasākumus, lai Izraēla to izpildītu.

Izraēlas Ārlietu ministrija kritizēja rezolūciju par to, ka tajā nav pieminēti palestīniešu teroristu uzbrukumi, tostarp pērnā gada 7.oktobrī sarīkotais. Ministrija paziņoja, ka rezolūcija ignorē izraēliešu drošības vajadzības, stiprina teroristu grupējumu "Hamās" un liek saprast, ka terorisms atmaksājas. Tā arī pavēstīja, ka konfliktu var atrisināt tikai iesaistīto pušu sarunās.

Izraēla 1967.gadā Sešu dienu kara laikā okupēja Jordānas Rietumkrastu, Gazas joslu un Austrumjeruzalemi. 2005.gadā Izraēla atstāja Gazas joslu, bet turpina kontrolēt šīs teritorijas sauszemes, jūras un gaisa robežas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu