Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vaidere: Nekavējoties jāatļauj Ukrainai lietot tālās darbības ieročus, uzbrūkot militārajiem objektiem Krievijā (4)

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere.
Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere. Foto: Alain ROLLAND

"Rietumvalstīm nekavējoties jāatļauj Ukrainai lietot tālās darbības ieročus, uzbrūkot militāriem objektiem Krievijas teritorijā. Nekavējoties jāpiegādā arī solītie ieroči un munīcija. Krievija atzīst tikai spēku, un tas būs nozīmīgs solis, lai Ukraina karā uzvarētu," uzrunājot kolēģus plenārsēdē, uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere. Viņa ir arī viena no EP rezolūcijas "ES dalībvalstu nepārtraukts finansiālais un militārais atbalsts Ukrainai" autorēm.

I. Vaidere: "Kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā bojā gājuši simtiem tūkstoši cilvēku, tai skaitā desmitiem tūkstošu civiliedzīvotāju. Krievi bombardē skolas, slimnīcas, iebrūkot uzvedas kā viduslaikos. Kam vēl ir jānotiek, lai ukraiņi drīkstētu uzbrukt militārajiem objektiem Krievijā? Jau tagad Krievijas droni ielido arī mūsu – tātad NATO gaisa telpā."

Rezolūcijā, kuru EP apstiprinās šodien, deputāti pieprasa, lai rietumu partneri nekavējoties atceļ visus ierobežojumus piegādāto ieroču sistēmu izmantošanai Ukrainas pašaizsardzībai, veicot triecienus mērķiem Krievijas teritorijā. Eiropas Parlaments atgādina, ka šie vienpusējie un diskriminējošie ierobežojumi kavē Ukrainas spēju efektīvi pretoties uzbrukumiem tās pilsētām un infrastruktūrai, kas palielina jau tā milzīgo civiliedzīvotāju upuru skaitu. Deputāti arī mudina dalībvalstis ievērojami palielināt un paātrināt militāro atbalstu, kā arī paplašināt savas militārās rūpniecības jaudu.

I. Vaidere kolēģiem atgādināja, ka Eiropas Parlaments jau kara sākumā aicināja uz pilnīgu Krievijas enerģijas resursu embargo. "Tas ir absurds, ka vairākas Eiropas Savienības valstis joprojām ar enerģijas importu finansē šo karu!" uzsvēra EP deputāte.

Viņa arī norādīja, ka Ukrainas atbalstam jāizmanto Krievijas iesaldētie līdzekļi – aktīvi, īpašumi. "Par kara postījumiem vispirms ir jāmaksā pašai Krievijai. Tāpēc ir jāizmanto ne tikai procenti no Krievijas iesaldētajiem aktīviem, un Ungārijai ir jābeidz uzvesties kā Krievijas atbalstītājai, bet Ukrainas labā ir jāizmanto paši iesaldētie Krievijas aktīvi, un Eiropas Komisijas juristiem ātrāk jārod tam likumīgs pamats," uzsvēra EP deputāte.

EP deputāti aicina saglabāt un paplašināt sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, palielinot to efektivitāti, tai skaitā risinot sankciju apiešanu, ko veic ES bāzēti uzņēmumi, trešās personas un trešās valstis.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu