Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Noskaties Konferencē spriež par to, kā padarīt ekoloģiskāku transporta uzņēmumu autoparku (1)

Foto: Ekrānuzņēmums no video

"Scania" un Virši kopīgi rīkotajā konferencē "Transporta nozares nākotne un attīstība" pārvadātāji, degvielas un kravas auto tirgotāji, kā arī atbildīgās ministrijas pārstāvji sprieda par dažādām tēmām, tostarp transporta enerģijas likumprojektu.

Viens no alternatīvajiem enerģijas veidiem smagajam transportam ir saspiesta dabasgāze, kuras vietā bez automašīnu pārbūves var izmantot arī biogāzi. CNG patlaban var uzpildīt deviņās "Viršu DUS", savukārt "Scania" var piedāvāt vilcējus, kas darbojas kā ar CNG, tā sašķidrinātu dabasgāzi jeb LNG, un arī pilnībā elektriskas kravas automašīnas.

Transporta uzņēmumu pieredze ar kravas transportu, kas darbojas ar saspiestu dabasgāzi, ir dažāda. Uzņēmuma "Būvmateriālu transports" rīcībā savulaik bijušas pat piecas CNG kravas automašīnas, taču straujais dabasgāzes cenas pieaugums pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā licis uz laiku no šīm automašīnām atteikties.

Tomēr uzņēmums turpina domāt zaļi un plāno atkal atgriezties pie CNG kravas vilcējiem. Uzņēmuma "Vikotrans" rīcībā ir vēl plašāks CNG transportlīdzekļu parks. Par spīti lielākām izmaksām, pieredze ar tiem ir laba.

Interese par zemāku izmešu kravas transportu no uzņēmuma klientu puses arī esot liela, tomēr pārejai uz CNG vēl gadās pa kādam kavēklim, piemēram, augstākas km izmaksas salīdzinot ar dīzeļautomašīnām.

Plašāk "TV Autoziņas" sižetā!

Nepalaid garām!
Uz augšu