Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Līgatnes dabas taku "Vāveru mājai" pievienojušās divas jaunas iemītnieces

Foto: Shutterstock

Līgatnes dabas taku kuplajai saimei nesen pievienojušās jaunas iemītnieces – Alūksnes pusē dzimušas vāveres Alfa un Beta. Šīs vāveres kā mazuļi atrastas bezpalīdzīgā stāvoklī izmestas no ligzdas un, pateicoties cilvēku rūpēm, izglābtas un nogādātas drošā vidē.

Jau vairāku gadu garumā Līgatnes dabas takas (LDT) sadarbojas ar klīniku “Labāki draugi” un vetārsti Signi Gorbāni, kas nodarbojas ar mazo dzīvnieku glābšanu nepieciešamības gadījumā. Tā kā Līgatnes dabas takas nav savvaļas dzīvnieku rehabilitācijas centrs, tikai atsevišķās situācijās, ja dzīvnieki dažādu traumu vai iedzimtu pataloģiju dēļ nespēj atgriezties savvaļā un LDT voljeros tiem atrodas piemērota vieta, tie tiek uzņemti Līgatnes dabas taku saimē.

“Līgatnes dabas taku iemītniekiem voljeri tiek veidoti maksimāli pietuvināti dabiskajiem apstākļiem, lai saglabātu iemītnieku dabisko uzvedību, nevis radinātu tos pie apmeklētāju izklaidēšanas. Tā vietā, lai mēģinātu tos pieradināt, mūsu uzdevums ir sniegt viņiem labvēlīgus dzīves apstākļus drošā vidē, kas savukārt dod iespēju izglītot sabiedrību par šo dzīvnieku bioloģiju un uzvedību dabā,” pauž Līgatnes dabas taku vadītājs Ilmārs Radziņš.

Alfa un Beta ir ļoti aktīvas Eirāzijas vāveres (Sciurus vulgaris) un jau labi iejutušās savā jaunajā mājvietā. Abas kuplastes ir viegli atšķiramas viena no otras – Alfa ir tumšāka ar pelēcīgu asti, savukārt Beta – gaišāka, ar brūnganu astes krāsojumu. Alfa ir aktīvāka un bieži redzama draiski dauzoties pa savu voljēru, savukārt Beta ir salīdzinoši mierīgāka. Šobrīd Līgatnes dabas takās mitinās četras vāveres – Bucis, Buča, Alfa un Beta. Tās visas var apskatīt "Vāveru mājā", kas atrodas tūristu iecienītā maršruta sākumā.

Vāveres ir pārsteidzoši izveicīgas un gudras radības. Tās spēj atcerēties simtiem vietu, kur rudenī noslēpušas savas barības rezerves, un pat izmanto viltību, lai maldinātu citus dzīvniekus, izliekoties, ka slēpj ēdienu, bet patiesībā to nekur nenoliek.

Pārvalde atgādina, ka patvaļīga dzīvnieka (arī putna) izņemšana no tā dabiskās vides ir aizliegta un lielākoties nav nepieciešama. To drīkst darīt tikai ar savainotu dzīvnieku, lai to nogādātu pie veterinārārsta vai patversmē. Lai nekļūdītos, ieteicams iepazīties ar tīmekļvietnes neizdzesdzivibu.lv saturu vai konsultēties ar speciālistiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu