Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Noskaidroti taisnīgākā atalgojuma maksātāji: līderos DNB Bank ASA Latvijas filiāle un SIA “Scandic Fusion”

Foto: Publicitātes foto

Atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmums “Figure Baltic Advisory” paziņojis šī gada taisnīgākā atalgojuma maksātājus Latvijā – mazo un vidējo, kā arī lielo uzņēmumu kategorijā. Pētījuma īstenotāji norāda, ka šogad, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, bijusi daudz sīvāka konkurence, apliecinot, ka darba devēji aizvien lielāku uzmanību pievērš taisnīgam atalgojumam. Vairāki uzņēmumi saglabājuši savu vietu starp taisnīgākā atalgojuma maksātājiem, tomēr topa augšgalā ir arī jaunpienācēji.

“Šogad apzināti publicējam informāciju par desmit taisnīgākā atalgojuma maksātājiem katrā kategorijā, jo konkurence bija patiešām sīva un dažas vietas topā šķīra vien neliela punktu starpība. Jāpiezīmē, ka, izvērtējot taisnīgākā atalgojuma maksātājus, tiek diskvalificēti tie darba devēji, kuri visiem darbiniekiem maksā iekšēji līdzvērtīgu atalgojumu, bet vienlaikus tādu, kas ir krietni zem līdzvērtīgu amatu atalgojuma darba tirgū.” skaidro uzņēmuma valdes locekle un vadošā konsultante Anta Praņēviča.

2024. gada taisnīgākā atalgojuma maksātāji mazo un vidējo uzņēmumu kategorijā ir:

SIA “Scandic Fusio”

SIA “Vitol Terminal Latvia”

Attīstības finanšu institūcija “Altum”

SIA “Swisscom DevOps Center Latvia”

SIA “Pearl Latvija”

VSIA Autotransporta direkcija

SIA “DeskTime”

SIA “DHL Express Latvia”

“Eleving Group”

AS “Stora Enso Latvija”

Savukārt, lielo uzņēmumu kategorijā:

DNB Bank ASA Latvijas filiāle

VSIA Latvijas Valsts ceļi

“Accenture” Latvijas filiāle

AS Latvijas valsts meži

AS “Swedbank” (Latvia)

SIA “Circle K Business Centre”

SIA “JELD-WEN Latvija”

SIA “If P&C Insurance”

Ceļu Satiksmes drošības direkcija

“Rīgas Ūdens”

“Veidojot taisnīgāko maksātāju topu, īpaša uzmanība pievērsta iekšējam taisnīgumam jeb tam, kā tiek maksāts atalgojums vienādiem amatiem uzņēmuma iekšienē; ārējam taisnīgumam jeb tam, kāds ir uzņēmuma maksātais atalgojums attiecībā pret darba tirgus atalgojuma rādītājiem, kā arī sociālajam taisnīgumam, kurā tiek vērtēts, vai darba devējs nodrošina vairumam darbinieku dzīvei nepieciešamo atalgojumu. Starp kritērijiem iekļauta arī proporcija starp vīriešiem un sievietēm vadītāju amatos, sākot no vidēja līmeņa vadītājiem,” skaidro topa veidotāja “Figure Baltic Advisory” datu zinātnieks Jānis Kaļķis.

Balva taisnīgākā atalgojuma maksātājiem tiek pasniegta kopš 2018. gada un iet kopsolī ar “Figure Baltic Advisory” Vispārējā atalgojuma pētījumu. Taisnīgāko maksātāju topā tiek ņemti vērā vairāki būtiski kritēriji: mēneša pamatalgas izkliede vienādas vērtības amatos (10%), gada kopējās algas izkliede vienādas vērtības amatos (10%), mēneša pamatalgas atšķirības sievietēm un vīriešiem vienādos amatos (20%), gada kopējās algas atšķirība sievietēm un vīriešiem vienādos amatos (20%), sieviešu un vīriešu proporcija augstākā līmeņa vadītāju amatos (10%), darbinieku proporcija, kam mēneša pamatalgā maksā zem pirmās tirgus deciles jeb 10. procentīles (10%), darbinieku proporcija, kam gada kopējā algā maksā zem pirmās tirgus deciles jeb 10. procentīles (10%), kā arī darbinieku proporcija Rīgā un reģionos, kuriem maksā zem dzīvei nepieciešamās algas (10%).

Svarīgākais
Uz augšu