Zviedrijā sieviete apsūdzēta par Sīrijā pastrādātiem kara noziegumiem

Foto: Schutterstock.com

Zviedrijas varasiestādes ceturtdien apsūdzējušas 52 gadus vecu sievieti par genocīdu, noziegumiem pret cilvēci un smagiem kara noziegumiem, kas pastrādāti pret jezīdu sievietēm un bērniem Sīrijā.

Lina Laina Išaku, kura ir Zviedrijas pilsone, apsūdzēta par noziegumiem, kurus izdarīja laika posmā no 2014.gada augusta līdz 2016.gada decembrim Rakā, kas tobrīd atradās teroristu grupējuma "Islāma valsts" kontrolē.

Noziegumi tika pastrādāti "Islāma valsts" valdīšanas laikā Rakā, un šī ir pirmā reize, kad Zviedrijā notiek tiesa par "Islāma valsts" uzbrukumiem jezīdu minoritātei, norādīja prokuratūra.

Sieviete apsūdzēta par to, ka savā rezidencē Rakā turējusi gūstā vairākas sievietes un bērnus, kas pieder jezīdu etniskajai grupai, un, "iespējams, pakļāvusi viņus, cita starpā, smagām ciešanām, spīdzināšanai vai citādai necilvēcīgai attieksmei", kā arī liegusi viņiem pamata tiesības. Saskaņā ar apsūdzību mērķis bija "pilnībā vai daļēji iznīcināt jezīdu etnisko grupu kā tādu", un šie noziegumi bija daļa no bruņota konflikta vai citādi saistīti ar to, norādīja tiesa.

2014.gadā "Islāma valsts" kaujinieki iebruka jezīdu pilsētās un ciematos Sindžāras reģionā Irākā un nolaupīja sievietes un bērnus. Sievietes tika pakļautas seksuālai verdzībai, bet zēni tika aizvesti, lai pāraudzinātu par džihādistiem.

Sieviete iepriekš Zviedrijā tika notiesāta uz trim gadiem cietumā par to, ka 2014.gadā aizveda savu divus gadus veco dēlu uz Sīriju uz teritoriju, ko tolaik kontrolēja "Islāma valsts". Sieviete apgalvoja, ka bērna tēvam sacījusi, ka viņi tikai dodas brīvdienās uz Turciju. Tomēr, nonākusi Turcijā, viņa ar dēlu šķērsoja Sīrijas robežu un devās uz "Islāma valsts" kontrolēto teritoriju.

2017.gadā, kad "Islāma valsts" sāka sabrukt, viņa aizbēga no Rakas un viņu sagūstīja Sīrijas kurdu spēki. Viņai izdevās aizbēgt uz Turciju, kur viņa tika aizturēta kopā ar dēlu un vēl diviem bērniem. No Turcijas viņa tika izdota Zviedrijai.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu