Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Sporto eleganti ar Huawei Watch GT 5 Pro!

Foto: Jānis Vēvers

Negaidīti viegls. Tā bija pirmā doma pēc Huawei jaunā viedpulksteņa Watch GT 5 Pro uzlikšanas uz rokas. Veroties uz iepakojuma kastītē dusošo astoņstūra formas titāna sakausējuma korpusu un plato tāda pat materiāla siksniņu šķita, ka būs darīšana ar smagnēju laikrādi. Taču nekā. Ražotājam šoreiz izdevies pārsteigt. Jo īpaši tad, ja pirms tam uz rokas bijis kāds prāvāks nerūsējoša tērauda pulkstenis.

Lielākais no 19. septembrī Huawei prezentētās Watch GT 5 sērijas modeļiem nudien ir gabarītos iespaidīgs. Korpusa diametrs ir 46 milimetri un sudrabotā aviācijas klases titāna apmale ap apaļo, košo 1,43 collu AMOLED displeju šaurākajā vietā ir vismaz 2 milimetri bieza.

Biezumā ierīce nedaudz pārsniedz vienu centimetru, tomēr tās svars ir patiešām mazs – tikai 53 grami bez siksniņas, ko var izvēlēties pēc paša ieskatiem.

Šoreiz TVNET rīcībā ir sērijas fundamentālākā versija ar titāna sprādzi, un pat tad kopējais svars tikai nedaudz pārsniedz simts gramus.

Foto: Jānis Vēvers

Citiem vārdiem sakot, Watch GT 5 Pro ne vien ikdienā netraucē, bet ir pat ļoti parocīgs sportotājiem. Arī gulēšana ar to uz rokas īpaši nemazina komfortu, ja vien nepiemīt tieksme turēt rokas uz spilvena tieši zem galvas.

Piedāvājumā ir arī mazāka, izteikti sievišķīga 42 milimetru versija, kurā turpināta iepriekšējās paaudzes tēma – balts nanokristālu keramikas korpuss, ko papildina zeltīti elementi, tostarp kroni atgādinoša rotējoša vadības poga, zeltīta apmale un atbilstošas siksniņas. Viena no tām ir keramikas ar titāna maliņām zelta krāsā, cita – balts silikons ar prizmas formas rakstiem.

Precīzāki mērījumi

Sportošanas ērtības ir būtisks faktors, jo Huawei GT sērijā uzsvars ir likts tieši uz fizisko aktivitāšu uzskaitīšanu. Tieši tādēļ 5. paaudzē Watch GT šajā jomā piedzīvojis nozīmīgus uzlabojumus. Pirmais ir jaunā TruSense sensoru sistēma. Tajā veiktas vairākas izmaiņas kā «dzelžu», tā programmatūras sadaļās, tostarp skābekļa piesātinājuma asinīs mērīšanas kanālu skaits palielināts no 4 uz 12. Līdz ar to algoritmi tiek apgādāti ar lielāku datu apjomu un var veikt precīzākas kalkulācijas. Rezultātā pulsa un skābekļa piesātinājuma mērījumi esot precīzāki.

Foto: Jānis Vēvers

Watch GT 5 Pro arī mēra miega kvalitāti, ādas temperatūru, stresu, veic elektrokardiogrammas pierakstu un pārbauda artēriju elastību. Tas gan nepiedāvā pilnu veselības pārbaudes kompleksu, kāds ir Huawei Watch 4 Pro modeļa arsenālā.

Treniņu datu reģistrēšanā svarīgs izrāviens ir jaunā Sunflower antena. «Saulespuķes» pozicionēšanas sistēma spējot par 40% precīzāk uzzīmēt maršrutu, pa kuru skrienat, un par 30% precīzāk izmērīt distances garumu.

Ja nu kādam iepriekš gadījies, ka Huawei pulkstenis viņa skrējienu kartē vilcis kaut kur pa grāvi, tagad visam vajadzētu būt kārtībā. Turklāt skrējienu var vērot krāsainā topogrāfiskajā kartē, kas ļauj treniņa laikā laikus pamanīt iespējamos šķēršļus 10 metru rādiusā.

Watch GT 5 Pro lietotāji pat var pirms treniņa lejupielādēt izvēlētā maršruta datus, lai laikus sagatavotos izaicinājumam. Savukārt lētākajos Watch GT 5 modeļos pirmoreiz iestrādāts profesionāļu līmeņa riteņbraukšanas režīms, kas reālā laikā ekrānā rāda svarīgus mērījumus un ar balsi vada pa izvēlēto maršrutu.

Par skrējējiem šajā pulkstenī rūpēsies jauns virtuālais treneris. Tas treniņa laikā ievāc datus par līdzsvaru, pēdas kontaktu ar zemi, atspērienu, un iesaka, kā novērst tehnikas kļūdas vai izvairīties no savainojumiem.

Savukārt peldēšanas cienītāji var lietot niršanas lietotni, kas uzrauga ķermeņa uzvedību, laižoties dziļi jūrā vai ezerā. Līdz pat 40 metriem.

Kopumā pulkstenis atpazīst vairāk nekā 100 sporta veidus un piedāvājas izmērīt fiziskās aktivitātes katrā no tiem. Pat golfā, basketbolā un futbolā.

Foto: Jānis Vēvers

Uzraksti atbildi uz ziņojumu

Iepriekšējo paaudžu GT modeļi allaž priecējuši ar iespaidīgu baterijas darbības laiku, un Watch GT 5 Pro nav izņēmums. Oficiālajos avotos minētas 14 dienas ar vienu uzlādi lielajam modelim un 7 dienas mazajam, 42 milimetru. TVNET saņēma lielo titāna versiju nedēļu pirms oficiālās prezentācijas un, pēc septiņām dienām intensīvā lietošanā, kas ietvēra regulārus vairāku desmitu kilometru velobraucienu, vieglu basketbola un futbola nodarbību mērījumus, kā arī regulāras telefonsarunas caur pulkstenī iebūvēto skaļruni, baterijas indikators rādīja 54%. Tātad inženieru mērījumi varētu būt tuvi patiesībai.

Nozīmīgs papildinājums ienācies arī saziņas lauciņā.

GT sērija beidzot ieguvusi digitālu pilnizmēra tastatūru, ar kuru atbildēt uz saņemtajām īsziņām, WhatsApp, Instagram, FB un dažu citu saziņas platformu ziņojumiem.

Trāpīšana uz sīkajām, trīs rindās izkārtotajām burtu ikonām nav viegla, tomēr tā sniedz lielāku rīcības brīvību nekā gatavo standartfrāžu izmantošana. Lai cik ļoti censtos sacerēt atbilžu variantus, tie nenoderēs visām dzīves situācijām.

Atslēgas vārds šeit gan ir «atbildēt». Pulkstenis vēl neļauj nosūtīt ziņojumu no kontaktu saraksta atlasītam cilvēkam, kas padarītu Watch GT 5 vēl funkcionālāku. Nav arī iespēju atbildēt uz e-pasta vēstulēm, un joprojām nav novērsti sadarbības trūkumi ar Gmail e-pastu servisu. Pulkstenis ļauj vien aplūkot vēstules tēmu, bet ne pašu saturu. Ar citām platformām ir labāk, dažās var pat izlasīt visu vēstuli.

Foto: Jānis Vēvers

Saprotas ar visiem

Kopumā Huawei Watch GT 5 Pro ir tīri pievilcīga izvēle kā sporta entuziastiem, tā ikvienam cilvēkam, kurš vēlas zināt vairāk par sava ķermeņa veselību. Dizains ir elegants, tādēļ vīriešu versiju brīvi var nēsāt kā pie uzvalka, tā sporta tērpa. Sieviešu versija vispār ir aristokrātiska. Var valkāt kā rotaslietu kaut pie vakarkleitas. Ja pieskaitām daudzveidīgos veselības un fizisko aktivitāšu mērījumus, iegūstam ļoti funkcionālu viedierīci. Kas turklāt jālādē ļoti reti.

Huawei viedpulksteņus vēl pievilcīgākus padara fakts, ka tie brīvi sadarbojas ar abu lielāko operētājsistēmu – Android un iOS – ierīcēm, neatkarīgi no zīmola.

Atsevišķas funkcijas kādā ierīcē var atšķirties, taču tās ir tikai nianses, kas nekādā veidā neietekmē lietošanas ērtības un daudzveidību.

Aprakstītā 46 milimetru viedpulksteņa ar titāna siksniņu cena Latvijā būs 499 eiro, taču pie Watch GT 5 Pro varēs tikt arī krietni lētāk. Melnā versija ar elastīgu siksniņu maksās vien 379 eiro.

Foto: Jānis Vēvers

Modīgie sieviešu pulksteņi šoreiz ir dārgāki – attēlos redzamais ar mīksto siksniņu maksās 449 eiro, bet elitārākais ar keramisko sprādzi, kuras malas rotā zelta krāsas titāns – 599 eiro. Iegādājoties jebkuru no GT 5 sērijas pulksteņiem līdz 27.10., dāvanā bezvadu austiņas Huawei FreeBuds 5i.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

Svarīgākais
Uz augšu