Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Skaidro eksperti Vai manu telefonu ir iespējams attālināti uzspridzināt?

Foto: Shutterstock

Grupējuma "Hizbollah" peidžeru, rāciju un citu sakaru līdzekļu uzsprāgšana Libānā daudziem radījusi jautājumus. Viens no tiem – vai viedtālruņi, ko mūsdienās neizlaižam no rokām, ir droši? 

Взрывы пейджеров, раций и других средств связи в Ливане породили немало вопросов. И один из них - а так ли безопасны смартфоны, которые мы не выпускаем из рук? Ведь одна из озвученных версий технологии прогремевших взрывов - с аккумуляторов устройств убрали защиту от перегрева и теплового разгона, причем сделано это могло быть дистанционно. TVNET+ пообщался с экспертами.

Pagaidām vēl nav precīzi zināms, kādā veidā šie sprādzieni tika sarīkoti. Izskanējusi versija, ka Izraēlas izlūkdienests "Mossad" pirms vairākiem mēnešiem esot iefiltrējies "Hizbollah" apgādes ķēdē un paslēpis sprāgstvielas 5000 peidžeros, kas tika iepirkti islāmistu grupējuma vajadzībām.

Taču ārvalstu medijos publicēti arī pieļāvumi, ka programmatūrā attālināti varētu būt tikuši atslēgti uzstādījumi, kas ierīci atslēdz akumulatora pārkaršanas gadījumā, vienlaikus bombardējot ierīces ar ziņojumiem, līdz tās pārkarst un uzsprāgst.

Tā kā mūsdienās viedtālruņi ir neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa, uzdodam ekspertiem jautājumu: cik neaizsargāts ir parasta viedtālruņa akumulators un vai, atspējojot ieprogrammēto aizsardzību pret pārkāršanu, tas var pārvērsties par spridzekli?

TVNET+ ar šo jautājumu vērsās Rīgas telefondarbnīcā, kas nodarbojas ar akumulatoru nomaiņu, un iztaujāja zinošu radioinženieri.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu