Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Zāļu ražotāju asociācija aicina neatlikt zāļu rezervju fonda izveidi līdz brīdim, kad būs iestājusies ārkārtas situācija

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pranithan Chorruangsak/Shutterstock

Latvijas Zāļu ražotāju asociācija aicina neatlikt zāļu rezervju fonda izveidi līdz brīdim, kad būs iestājusies ārkārtas situācija, informē asociācijas izpilddirektore Raina Dūrēja-Dombrovska.

Viņa arī norāda, ka asociācija atkārtoti aicina Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču un Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) no veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) pārņemt vadību zāļu rezervju fonda izveidē, jo septiņu mēnešu laikā zāļu rezervju izveide Latvijā joprojām nav sākta.

Dūrēja-Dombrovska pauž, ka Veselības ministrija (VM) Abu Meri vadībā ir iestrēgusi vairākus gadus senā pagātnē un ignorē augstos zāļu pieejamības riskus Latvijas pacientiem ārkārtas situācijās. Pie tam atsevišķu medikamentu trūkums bija vērojams arī pērn, kad ārvalstu ražotāji nespēja tos nodrošināt nepieciešamajā daudzumā, kā arī šobrīd Latvijā trūkst vakcīnu pret difteriju pieaugušajiem.

"Globālajām farmācijas kompānijām prioritāte šādos gadījumos vienmēr būs to mājas tirgi vai tās valstis, kur konkrēto preparātu cena ir augstāka," viņa atzīmē, piebilstot, ka 94% medikamentu Latvijā tiek ieviesti no ārvalstīm un ikviens pārrāvums piegādes ķēdēs Latvijai var maksāt cilvēku dzīvības.

Dūrēja-Dombrovska arī pauž, ka, neskatoties uz veselības ministra un viņa biroja politiskiem solījumiem, ka darbs pie sistēmas notiek, diemžēl sistēmas nav un diskusijas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā pierāda, ka sistēma nebūs arī vēl vismaz pusotru gadu. "Kā parāda pēdējo piecu gadu pieredze, 18 mēneši ir ilgs laiks, kurā var notikt tādi būtiski satricinājumi kā globālā pandēmija," viņa uzsver.

Asociācija aicina par veselības un farmaceitiskās aprūpes jomu atbildīgos mācīties no kļūdām, lai nepieļautu, ka nonākam tādā pašā vai vēl smagākā situācijā, kādā Latvija bija līdz ar globālo pandēmiju, kad trūka virkne cilvēku dzīvībai un veselībai nepieciešamo medikamentu.

Pēc Latvijas Zāļu ražotāju asociācijā paustā, septiņi mēneši ir pietiekami ilgs laiks, lai VM varētu izpildīt sākotnējo mājasdarbu, taču līdz šim brīdim ministrijas pusē ir tikai nepilnīgi aprēķini par nepieciešamo medikamentu daudzumu šajā rezerves fondā, kā arī nav izveidota apgādes sistēmas shēma, kurā būtu iesaistītas gan valsts institūcijas, gan privātā sektora spēlētāji - ražotāji, zāļu apgādes uzņēmumi un aptiekas. Tāpat līdz šim nav izveidots vienots Baltijas valstu saraksts un apkopota informācija par apjomiem, ko nozare jau iepriekš aicināja izveidot un par ko tikšanās laikā interesi izrādīja arī Lietuvas un Igaunijas Veselības ministriju pārstāvji.

"Reaģējot uz bezdarbību, Latvijas Zāļu ražotāju asociācija vairākkārt ir piedāvājusi savu palīdzību šī jautājuma risināšanā. Industrija jau sen ir izpildījusi savu mājasdarba daļu un identificējusi to, kādus medikamentus un cik lielā apjomā ārkārtas situācijā Latvijā varētu ražot uz vietas. Taču šajā laikā neesam sadzirdēti," norāda Dūrēja-Dombrovska.

Tāpat viņa atzīmē, ka, pretēji likumā noteiktajam, arī visās slimnīcās nav izveidotas medikamentu rezerves, jo tam nav atbilstoša finansējuma. Nav nokomplektētas ne slimnīcu, ne arī katastrofu gadījumiem paredzētās rezerves, kamēr Ukrainas pieredze ir parādījusi, ka medikamentu nepieejamības gadījumā īpaši apdraudēti ir cilvēki ar hroniskām slimībām un iedzīvotāji.

Asociācijā pauž uzskatu, ka atbildīgais ministrs nepamatoti aizbildinās ar to, ka jautājums par valsts zāļu rezerves fonda izveidi ir tik konfidenciāls, ka par to nevar runāt pat ar Saeimas deputātiem. "Mūsu ieskatā arguments par slepenību ir tikai centieni slēpt to, ka šajā ilgajā laika periodā šis jautājums nav pakustējies uz priekšu," atzīmē Dūrēja-Dombrovska.

Latvijas Zāļu ražotāju asociācija aicina Valsts prezidentu un Ministru prezidenti, kā arī visas par valsts zāļu rezervēm atbildīgās institūcijas un veselības ministru neatlikt jautājumu par zāļu rezervju fonda izveidi līdz brīdim, kad ārkārtas situācija jau būs iestājusies. Tas radītu finansiālu slogu Latvijas veselības aprūpes sistēmai, jo medikamentu nepieejamības dēļ būtiski palielinātos to cilvēku skaits, kuriem ierastās terapijas vietā būtu nepieciešama hospitalizācija.

Latvijas Zāļu ražotāju asociācija ir reģistrēta 2024.gadā. Biedrības misija ir attīstīt Latvijas zāļu ražotāju un farmācijas nozari. Biedrībā apvienojušies Latvijas lielākie farmācijas uzņēmumi.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu