Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Bardaks guļamistabā: kā no tā izvairīties un uzlabot miega kvalitāti

Foto: Пресс-фото

IKEA nesen veiktā aptauja par miegu liecina, ka 41 % Latvijā aptaujāto nav apmierināti ar sava miega kvalitāti. Pastāv vairāki svarīgi miega kvalitātes uzlabošanas faktori, un viens no maz zināmajiem, kā uzskata zinātnieki, ir... kārtība guļamistabā. Tikai katrs piektais Latvijā aptaujātais apgalvo, ka viņa guļamistabā valda kārtība. Eksperti skaidro, kādu iespaidu uz cilvēku atstāj juceklis telpā un kā to var viegli vērst par labu.

Runājot par labu naktsmieru, miega eksperte Natālija Bērziņa uzsver, ka būtiska loma ir guļamistabas videi – gaisa temperatūrai, skaņai, gaismai, gaisa kvalitātei un arī tam, vai telpa ir kārtīga un tīra.

“Guļamistabai būtu jābūt sakoptai, nevis pārpildītai ar dažādām mantām – tajā nevajadzētu būt lietām, kas nav saistītas ar miegu un gulēšanu, jo pārblīvēta telpa smadzenēs rada satraukumu. Šai telpai būtu jābūt veltītai tikai un vienīgi miegam,”

saka N. Bērziņa.

Viņa norāda, ka būtu labi izvairīties no jebkāda veida nekārtības guļamistabā, jo tā mūs tikai padara nervozus, – vai tie būtu apģērba gabali vai grāmatas, kas izmētātas pa istabu, dažādi mājokļa dekori un rotājumi vai jebkādas citas mantas, kas ar laiku sakrājas uz palodzes, naktsgaldiņa vai krēsla.

Foto: Publicitātes foto

Interjera dizainera padomi par kārtību guļamistabā

IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus atklāj, ka mājās bieži saskaramies ar mantu glabāšanas vietu trūkumu. Tādēļ bieži vien guļamistabā drēbes glabā ne tikai skapī, bet visā telpā, un nepiemērotās vietās tur aksesuārus un interjera priekšmetus. Tas rada nekārtību un paildzina mājokļa uzkopšanu.

  • Atbrīvojies no liekā. Interjera dizainers sniedz dažus padomus tiem, kas vēlas šoruden uzlabot sava miega kvalitāti: “Vispirms izpēti visas guļamistabā novietotās mantas un nolem, kuras vēl ir nepieciešams un kuras jau sen nelieto vai ar kurām nesaistās īpašas atmiņas. Tad atrodi tām jaunu mājvietu.

Ieteicams reizi gadā atbrīvoties no nolietotām vai vairs neizmantotām mantām, piemēram, drēbēm, tekstila, kosmētikas un sīkiem priekšmetiem, kas mētājas atvilktnēs. Tas ir vieglāk, mainoties gadalaikiem, kad ir jāpārskata skapju saturs,”

apgalvo interjera dizainers.

  • Radi papildu vietu mantu glabāšanai. Liec lietā vietu virs logiem un durvīm, izmantojot sienas plauktus (piemēram, LACK sienas plauktu, kas iegādājams no 3,99 EUR). Neizmantotā stūrī vai vietā pie slīpiem guļamistabas griestiem var novietot papildu kumodi. Vēl mantas var glabāt zem gultas, ievietotas SKUBB somās (no 4,99 EUR).
  • Taupi vietu, glabājot mantas kastēs. Nākamais solis ir sašķirot priekšmetus pēc pielietojuma un piemeklēt atbilstošus glabāšanas risinājumus. Šim nolūkam ļoti noderīgas ir kastes. Tās ļauj ieviest kārtību plauktos un atvilktnēs, lai mantas aizņemtu mazāk vietas un būtu vieglāk atrodamas, kad ir nepieciešamas. Tā uzlabojas arī telpas izskats, jo mantas nemētājas pa visu guļamistabu. “Pat vissīkākie priekšmeti ir pelnījuši mājvietu. Mazākas lietas var likt seklās vai caurspīdīgās kastītēs, lai tās varētu viegli atrast jebkurā laikā – viens no šādiem risinājumiem ir VISSLAÅN piecu kastīšu komplekts (9,99 EUR). Atvēli nedaudz laika mantu sašķirošanai un aiztaupi sev pēcāku vilšanos, nespējot īstajā brīdī atrast vajadzīgo, turklāt daudz retāk būs jāķeras pie kārtības ieviešanas mājoklī,” saka D. Rimkus.

    Пресс-фото

  • Paplašini vietu ar piekarināmiem organizatoriem. Padari guļamistabas iekārtojumu parocīgāku, mantas glabājot pakarināmos organizatoros – tie ļauj pilnībā izmantot vietu un jo īpaši noder lietām, kas glabājamas salocītas. Piekarināmajā organizatorā mantas vari glabāt, liekot tieši uz plauktiem, piemēram, kastēs, kas ļaus pilnībā izmantot vietu katrā nodalījumā. Arī aksesuārus var glabāt piekarināmos organizatoros (piemēram, uz KOMPLEMENT daudzfunkcionālā pakaramā par 4,99 EUR). Uz tiem aksesuāri ir labāk redzami, viegli pieejami, un tie kalpo par lielisku glabātavu šallēm un jostām. Vēl viens veids, kā saglabāt kārtību guļamistabā – izmantot uz durvīm pakarināmus organizatorus, lai biežāk nepieciešamais vienmēr būtu pa rokai.
  • Ik rītu saklāj gultu. Interjera dizainers ar smaidu sniedz vienkāršu padomu par kārtību guļamistabā: ieradums no rīta saklāt gultu ļaus novērst jucekli, jo nekārtīga gulta rada haosa sajūtu. Redzot glīti uzklātu gultu, radīsies vēlme turēt kārtībā visu telpu.

IKEA mudina iedzīvotājus izgulēties

Sadarbībā ar ekspertiem IKEA šā gada septembrī sāka kampaņu “Mosties! Laiks izgulēties”. Kampaņas mērķis ir veicināt darbinieku un plašākas sabiedrības izpratni par regulāra un kvalitatīva miega nozīmi. Zinātniski pētījumi liecina, ka miega trūkums mazina cilvēku apmierinātību ar dzīvi, palielina kļūdu pieļaušanas iespējamību, apgrūtina saziņu ar apkārtējiem, tai skaitā kolēģiem un klientiem. Turklāt, uzsverot miega nozīmi un piedāvājot risinājumus tā nodrošināšanai, IKEA īsteno savu ieceri radīt labāku ikdienas dzīvi daudziem.

Uz augšu