Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ķīnas atturēšanas nolūkos ASV atjauno bāzi, no kuras pacēlās lidmašīnas, kas nometa Japānā atombumbas (1)

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Kopš šā gada janvāra ASV militārie spēki Klusajā okeānā esošajā Tinianas salā atjauno gaisa spēku bāzi, no kuras pirms gandrīz 80 gadiem tika veikta Japānas kodolbombardēšana.

Pa šo laiku bāze ir aizaugusi ar džungļiem. Tomēr ASV militārie spēki jau ir spējuši atjaunot vairāk nekā 20 miljonus kvadrātmetru asfalta, ziņo laikraksts “Bild”. Saskaņā ar publikācijas datiem Pentagons objekta atjaunošanai ir piešķīris gandrīz pusmiljardu dolāru. Aviobāze tiek modernizēta saskaņā ar plānu “Klusā okeāna atturēšanas iniciatīva”. Šādā veidā ASV gatavojas iespējamai konfrontācijai ar Ķīnu, norāda “Bild”.

Tinianas salai Otrajā pasaules karā ASV bija ļoti svarīga loma. No tās pacēlās amerikāņu bumbvedēji, kas 1945. gada 6. un 9. augustā nometa atombumbas uz Hirosimu un Nagasaki. No šīs salas ir sasniedzama arī Ķīna.

Turklāt ASV praktizē ātru karaspēka pārvietošanu Klusā okeāna reģionā. Septembra sākumā ASV armija nosūtīja gaisa desanta karaspēku un militāro aprīkojumu uz izolēto Šemijas salu pie Aļaskas krastiem. Uz šīs salas atrodas Eriksona gaisa spēku bāze, kas tiek uzskatīta par tuvāko ASV militāro objektu Krievijai. Attālums no Eriksonas līdz tuvākajai Krievijas salai ir 450 kilometri, savukārt Petropavlovska – Kamčatska atrodas mazliet vairāk nekā 1000 kilometru attālumā.

11. gaisa desanta divīzijas komandieris ģenerālmajors Džozefs Hilberts sacīja, ka ASV karaspēka izvietošana uz salas netālu no Aļaskas demonstrē ASV armijas spēju reaģēt uz militārajiem izaicinājumiem visā pasaulē un dažu stundu laikā nogādāt “kaujas gatavus nāvējošus spēkus” vajadzīgajā vietā. Vienlaikus ģenerālmajors sacīja, ka ASV karaspēka operācija bija atbilde uz Krievijas un Ķīnas pastiprināto militāro aktivitāti Aļaskas apkārtnē.

Iepriekš Pentagons savā nacionālās drošības stratēģijā norādīja, ka Krievija rada “akūtu apdraudējumu” un Ķīna ir “svarīgākais stratēģiskais sāncensis un lielākais izaicinājums” ASV. Jūlijā Vašingtonā notikušā NATO samita paziņojumā teikts, ka Ķīna “izaicina” bloku un ka “Krievijas un Ķīnas stratēģiskās partnerības padziļināšanās rada nopietnas bažas”.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu