Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Igaunijas izlūkdienests: Krievijas munīcijas noliktavu iznīcināšanas sekas Toropecā jau tuvākajās nedēļās būs jūtamas arī frontē (5)

Foto: AP/Scanpix

Igaunijas ģenerālštābs uzskata, ka jau tuvākajās nedēļās krievi frontes līnijā izjutīs milzīgā munīcijas daudzuma zaudējumu, ko izraisīja ukraiņu trieciens noliktavai Toropecā. Igaunijas Aizsardzības spēku Izlūkošanas centra vadītājs pulkvedis Ants Kiviselgs preses konferencē sacīja, ka Ukrainai izdevās uzbrukt noliktavai brīdī, kad daļa munīcijas vēl nebija ievietota bunkuros. Šā iemesla dēļ izveidojās sprādzienu ķēdīte, vēsta ERR.

“Eksplodēja trīsdesmit tūkstoši tonnu munīcijas, tas ir, 750 000 lādiņu. Ar vidējo karadarbības tempu Krievija nedēļā izlieto ap 10 000 šāviņu. Līdz ar to tie ir divu līdz trīs mēnešu munīcijas krājumi. Tuvākajās nedēļās mēs redzēsim šo zaudējumu sekas uz frontē,” sacīja Kiviselgs.

Runājot par notikumiem pēdējā nedēļā karā Ukrainā, igauņu pulkvedis sacīja, ka Krievija joprojām spēj uzturēt iniciatīvu operatīvajā līmenī.

“Pēdējās nedēļas laikā operatīvais spiediens ir pakāpeniski palielinājies. Vidējais uzbrukumu skaits ir pieaudzis līdz 194 uzbrukumiem dienā. Tas liecina par Krievijas vēlmi pilnībā iekarot Doņeckas un Luhanskas reģionus,” norādīja Kiviselgs.

Tāpat kā pagājušajā nedēļā, lielākās kaujas notiek Pokrovskas virzienā. “Neskatoties uz notikumiem Kurskas apgabalā, Krievijas Federācija nav atvilkusi savus spēkus no Pokrovskas virziena, tāpēc tuvākajās nedēļās tur nav gaidāmas lielas pārmaiņas,” pauda Kiviselgs.

Kas attiecas uz Ukrainas operāciju Kurskas apgabalā, tur iniciatīvu operatīvajā līmenī turpina saglabāt Ukrainas spēki.

“Pagājušajā nedēļā Krievija uzsāka pretuzbrukumu un nedaudz pavirzījās uz priekšu, taču ukraiņi pagaidām notur savas pozīcijas,”

norādīja Kiviselgs. Pagājušās nedēļas ceturtdienā ukraiņi atklāja arī jaunu frontes posmu – Gluškovskas virzienā, kur Ukrainas bruņotie spēki ievirzījās gandrīz sešus kilometrus dziļi Krievijas teritorijā.

Iepriekš Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas izlūkdienesti apgalvoja, ka Krievijas vidējie diennakts nogalināto un ievainoto zaudējumi 2024. gada maijā un jūnijā pieauguši līdz maksimumam kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija arī norādīja, ka ievērojamo zaudējumu kaujas laukā un nepietiekamo to kompensācijas likmju dēļ Krievija bijusi spiesta ievērojami palielināt maksājumus militārpersonām, lai piesaistītu vairāk cilvēku.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu