Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Video Ukraina iznīcinājusi Krievijā vēl divas lielas munīcijas noliktavas (7)

Foto: t.me / insiderUKR

21. septembra naktī Ukrainas bruņotie spēki iznīcināja divas lielas munīcijas noliktavas Krievijas Federācijas teritorijā. Par to ziņoja Ukrainas un Krievijas militārie blogi, un to apstiprināja arī dažas amatpersonas.

Militārais analītiķis Jans Matvejevs raksta, ka trāpīts noliktavai netālu no Krasnodaras apgabala Tihoreckas rajona Kamennij ciema, kā arī Krievijas Aizsardzības ministrijas Galvenās raķešu un artilērijas pārvaldes 23. arsenālā Tveras apgabalā, netālu no Toropecas.

Drona uzbrukumu Tihoreckas rajonā apstiprināja arī pašvaldības vadītājs Anatolijs Perepeļins. Savā “Telegram” kanālā viņš aicināja iedzīvotājus saglabāt mieru un palikt telpās.

Vēlāk Krasnodaras apgabala gubernators Venjamins Kondratjevs paziņoja, ka Tihoreckas rajonā “apspiesti” divi droni, bet “krītošu atlūzu” dēļ izcēlies ugunsgrēks. Uguns izplatījās uz “sprādzienbīstamiem objektiem”, pēc kā sākās sprādzieni, rakstīja Kondratjevs:

“Patlaban drošības apsvērumu dēļ tiek veikta ciemata iedzīvotāju pagaidu evakuācija uz tuvākajām apdzīvotajām vietām, kas atrodas ugunsgrēka vietas tuvumā. Tihoreckā ir izvietots pagaidu izmitināšanas centrs. Notikuma vietā strādā ugunsdzēsēju komandas un speciālie dienesti.”

“Krasnodaras apgabalā uzbrukts, acīmredzot, noliktavai ar munīciju – internetā publicēts video ar sekundārajiem sprādzieniem Tihoreckas rajonā”, - raksta Z-kanāls “Divi Majori”.

Saskaņā ar Krievijas drošības spēkiem tuvu stāvošā “Telegram” kanāla VChK-OGPU informāciju Tveras apgabalā bezpilota lidaparāti trāpīja “slepenam objektam” Oktjabrskas ciematā netālu no Toropecas. Tā varētu būt Stratēģisko raķešu spēku militārā vienība, kurā varētu būt uzglabātas raķetes, kas pēc eksplodēšanas spēj “noslaucīt visu desmitiem kilometru lielā apkārtnē”. “Runā, ka tur atrodas raķešu “Sātans” [starpkontinentālā raķete], kas pilda kaujas uzdevumu. Cauri daļai no iedziļinātā dzelzceļa iet atzars, kas nav atzīmēts kartē. Šķiet, ka pa to mūsu un Ziemeļkorejas raķetes nonāk līdz noliktavai un atpakaļ,” raksta “Telegram” kanāla avoti.

Pēc žurnālista Aleksandra Ņevzorova teiktā, galvenais uzbrukuma mērķis arsenālam Tveras apgabalā bija Irānas raķetes Fath-360 un Ziemeļkorejas raķetes KN-23. Kopumā noliktavā varēja glabāt aptuveni 45 000 tonnu munīcijas, tostarp ballistiskās raķetes, , atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem, norāda Ņevzorovs. Viņš arī apstiprina ziņas, ka trieciens tika veikts Krievijas Aizsardzības ministrijas Galvenās raķešu un artilērijas pārvaldes 23. arsenālam, kurā apšaudes laikā varētu būt atradušies līdz 430 karavīru.

“Telegram” kanāls Baza raksta, ka pēc bezpilota lidaparāta uzbrukuma Tveras apgabala Toropecas rajonam vietējās varasiestādes evakuējušas Staroja Toropas dzelzceļa staciju. Vairāki pasažieru vilcieni tika atcelti, bet citi (Maskava - Pleskava un Sanktpēterburga - Smoļenska) tika nosūtīti pa alternatīvu maršrutu ar aptuveni divu stundu kavēšanos.

Krievijas Aizsardzības ministrija savukārt ziņo, ka naktī uz 21. septembri Ukraina uzbruka Krievijas teritorijai ar 101 dronu. No tiem 18 tika “pārtverti vai iznīcināti” virs Krasnodaras reģiona, 3 – virs Tveras reģiona. Tāpat tika uzbrukts Brjanskas, Kalugas, Belgorodas, Kurskas, Smoļenskas apgabaliem un okupētajai Krimai. Vēl daļa bezpilota lidaparātu tika “notriekti” virs Azovas jūras, apliecina Aizsardzības ministrija.

Šis nav pirmais lielais uzbrukums Krievijas militārajiem noliktavām pēdējā laikā. Naktī uz 18. septembri Tveras apgabalā, netālu no Toropecas, jau tika iznīcināta Krievijas bruņoto spēku noliktava. Sprādzienu spēks objektā bija tik ievērojams, ka seismiskās sistēmas reģistrēja vairākus grūdienus, kuru maksimālais spēks sasniedza 2,8 balles. Pēc tam gubernators Igors Rudenja paziņoja par Toropecas iedzīvotāju daļēju evakuāciju.

18. septembrī veiktā trieciena rezultātā Krievija zaudēja divu mēnešu munīcijas krājumus, paziņoja Igaunijas Aizsardzības spēku izlūkošanas centra vadītājs pulkvedis Ants Kiviselgs. Saskaņā ar viņa sniegtajiem datiem Toropecas pilsētā tika iznīcināti aptuveni 750 000 artilērijas lādiņu, kas kopumā svēra 30 000 tonnu. Vidēji Krievija katru nedēļu izlieto aptuveni 10 000 tonnu munīcijas, sacīja Kiviselgs: “Tā bija rezerve diviem vai trim mēnešiem. Tuvākajās nedēļās mēs redzēsim šo zaudējumu sekas frontē.”

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu