Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pēc Durova aizturēšanas “Telegram” sācis sadarboties ne vien ar Francijas, bet arī ar citu valstu tiesībsargājošajām iestādēm

Pāvels Durovs
Pāvels Durovs Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pēc “Telegram” dibinātāja Pāvela Durova aresta Parīzē ziņojumapmaiņas vietne sākusi sadarboties arī ar citām valstīm, sniedzot informāciju pēc to tiesībsargājošo iestāžu pieprasījuma, ziņo “Le Figaro” un “Liberation”.

“Le Figaro” raksta, ka vienai no ES valstīm jau ir izdevies saņemt atbildi uz informācijas pieprasījumu par kādu “Telegram” grupu, kurā tika apspriestas aptuveni simts pasūtījuma slepkavības. Tiek gaidīta arī atbilde uz pieprasījumu no Dienvidkorejas.

Saskaņā ar “Liberation” datiem Francijā “Telegram” ir atbildējusi uz valsts policijas Nepilngadīgo lietu departamenta (OFMIN), kā arī žandarmērijas pieprasījumiem un ir sniegusi informāciju, kas ļaus identificēt dažus aizdomās turamos. Tie ietver arī noziedzīgus nodarījumus pret bērniem.

Jau pavasarī OFMIN informēja Valsts organizētās noziedzības jurisdikcijas kibernoziedzības nodaļu par “strauju un nekontrolētu” noziedzīgu nodarījumu pret nepilngadīgajiem izplatīšanos ziņojumapmaiņas programmā. Daži izmeklētāji un tiesneši uzskata, ka “Telegram” ir kļuvis par “noziegumu lielveikalu”, caur kuru nonāk arī ieroči, narkotikas, cilvēku tirdzniecība un pasūtījuma slepkavības.

“Telegram” gatavībai normalizēt attiecības ar tieslietām kopumā vajadzētu ļaut virzīties uz priekšu daudzām valsts un starptautiskām izmeklēšanām, norāda “Le Figaro”. Laikraksts ziņo, ka tuvāko mēnešu laikā lietā varētu tikt iesaistītas arī citas personas, ne tikai Pāvels Durovs.

Pāvels Durovs tika aizturēts Parīzes lidostā 24. augusta vakarā. Viņam tika izvirzītas apsūdzības par vairākiem ar organizēto noziedzību saistītiem nodarījumiem, tostarp par līdzdalību narkotiku un bērnu pornogrāfijas izplatīšanā, kā arī par atteikšanos sniegt pilnvaroto iestāžu pieprasīto informāciju. Dažas dienas vēlāk viņš tika atbrīvots pret drošības naudu, uzliekot viņam pienākumu ierasties policijā.

“Politico” ziņoja, ka izmeklēšana pret Durovu sākās pēc tam, kad “Telegram” vadība neatbildēja uz Francijas iestāžu pieprasījumu saistībā ar seksualizētas bērnu izmantošanas lietu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu