Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Kuģis ar sprādzienbīstamu mēslojuma kravu turpina ceļu uz Baltijas jūru (2)

Foto: Ekrānuzņēmumus no Twitter

Norvēģijas piekrastē iestrēdzis vētras skarts kravas kuģis ar bīstamu minerālmēslu kravu no Krievijas. Uz kuģa, kas sākotnēji devies ceļā no Murmanskas, ir liels daudzums amonija nitrāta. Televīzijas kanāls ntv.de agrā sestdienas rītā vēstīja, ka Baltijas jūras piekrastes valstis rūpīgi seko šai situācijai, taču Vācijas varasiestādēm nav zināms, vai kuģis “Ruby” dosies arī Baltijas jūrā. Tikmēr Dānijas loču kompānija “DanPilot” Dānijas telekanālam TV2 šodien apstiprināja – lai kuģis varētu šķērsot Lielo Belta šaurumu, tam tikšot sniegta Dānijas loču palīdzība.

Kuģim ar bīstamo amonija nitrāta kravu Dānijā jau ir pasūtīts locis, kas šodien uzkāps uz kuģa klāja un to pametīs, kad kuģis būs šķērsojis Dānijas Falsteras salas dienvidu galu.

Saskaņā ar “Marinetraffic” datiem kuģis “Ruby” kopš pagājušās nakts atrodas Norvēģijas dienvidu piekrastē.

Par kuģa turpmāko maršrutu skaidrības nav. Tā galamērķis ir Klaipēdas osta Lietuvā, kas jau ir aizliegusi kuģim iebraukt šajā valstī.

Somijas Ārlietu ministrija līdz šim ir atteikusies komentēt šo jautājumu, Somijas sabiedriskajam medijam Yle pastāstīja ministrijas pārstāvis. Tomēr Ārlietu ministrija rūpīgi seko līdzi situācijai.

Bojātais kravas kuģis “Ruby” sākotnēji sestdienas naktī stāvēja uz vietas. Pašlaik nav skaidrs, kad un vai tas sasniegs Vācijas ūdeņus. “Mēs uzraugām kuģi un koordinējam savu darbību ar atbildīgajām Vācijas un kaimiņvalstu – Skandināvijas – varasiestādēm,” televīzijas kanālam ntv.de sacīja Bad Bramstedtes Federālās policijas pārstāvis Vulfs Vinterhofs.

Viņš apstiprināja plašsaziņas līdzekļu ziņojumus, ka kuģis ir piekrauts ar 20 000 tonnu amonija nitrāta. “Būtībā tā ir bīstama prece,” viņš teica. Tomēr pašlaik nav zināms, kādas konkrētas briesmas rada šī krava. Ļoti sprādzienbīstamā ķīmiskā viela bija cēlonis katastrofai Libānas galvaspilsētas Beirutas ostā 2020. gada augustā, kur ostā gadiem ilgi bija nepareizi uzglabāts liels daudzums šīs ķīmiskās vielas. Toreiz bojā gāja vairāk nekā 200 cilvēku.

Norvēģijas laikraksts “The Barents Observer” ziņoja, ka “Ruby” augusta beigās izbrauca no Krievijas ostas Kandalakšas Murmanskas apgabalā un devās uz Kanāriju salām. Tomēr ar Maltas karogu peldošais kravas kuģis pie Norvēģijas krastiem nonāca vētrā, guva nelielus bojājumus un meklēja drošu ostu. Pēc tam, kad kuģis kādu laiku atradās Trumses ostā, tam lūdza to atstāt un doties uz vietu, kur to varētu noenkurot un salabot.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu