Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Baltu vienības diena ir apliecinājums baltu tautu spēkam, uzsver Mieriņa (2)

Baltijas valstu - Lietuvas, Igaunijas un Latvijas karogi
Baltijas valstu - Lietuvas, Igaunijas un Latvijas karogi Foto: Paula Čurkste/LETA

Baltu vienības diena ir apliecinājums mūsu vienotībai un kopīgajām vērtībām, kā arī neizmērojamajam baltu tautu spēkam, sestdien Baltu vienības dienas pasākumā Pakrojā, Lietuvā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Viņa akcentēja, ka šim vienotības spēkam ir jābūt kā paraugam, jo vēsture atkārtojas.

"Mēs, latvieši un lietuvieši, tik dziļi izjūtam Ukrainas tautas brīvības cīņu, līdzpārdzīvojam katru ukraiņu dzīvības zaudējumu un priecājamies par ukraiņu panākumiem kaujas laukā. Tieši tāpēc mēs turpināsim sniegt visu nepieciešamo palīdzību Ukrainas varoņiem, līdz agresoru sakaus un padzīs no Ukrainas zemes," sacīja Mieriņa.

Viņa arī teica, ka patlaban ciešā sadarbībā baltu tautas var izdarīt vairāk gan starptautiskajā politikas laukā, gan citur. "Sadarbība ar kaimiņiem vienota mērķa un vērtību vārdā ir absolūta nepieciešamība visur un visos līmeņos," apliecināja Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja arī atgādināja, ka tieši pirms gada, Baltu vienības dienā, radās ideja par krievu valodas aizstāšanu skolās ar kādu no baltu valodām. "Tieši šajā mācību gadā viena no Rīgas skolām ir pieņēmusi lēmumu mācīt lietuviešu valodu," sacīja Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja Pakrojā ar Lietuvas Seima priekšsēdētāju pārrunāja kopīgās sadarbības jautājumus, kā arī apmeklēja pilsētas sinagogu un muižu.

2000.gadā Latvijas Saeima un Lietuvas Seims Baltu vienības dienu - 22.septembri - oficiāli noteica par atzīmējamu atceres dienu. Atgādinot par Latvijas ciešajām saitēm ar lietuviešiem, šī diena ik gadu tiek svinēta kādā no Latvijas vai Lietuvas pilsētām.

Šī diena iedibināta, pieminot 1236.gada 22.septembrī notikušo Saules kauju, kurā zemgaļu un žemaišu spēki sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu