Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Neoficiāla informācija: Irāna nav Krievijai piegādājusi raķešu palaišanas iekārtas (1)

Foto: AHMED JALIL

Irāna nav Krievijai piegādājusi mobilās palaišanas iekārtas savām tuvā darbības rādiusa ballistiskajām raķetēm, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz trim avotiem, kas ir pazīstami ar situāciju.

Joprojām nav skaidrs, kāpēc Irāna nav piegādājusi Krievijai nodoto raķešu "Fath-360" palaišanas iekārtas, sacīja avoti - kāds Eiropas diplomāts, Eiropas izlūkdienesta amatpersona un ASV amatpersona.

Kā "Reuters" norādīja divi uzrunātie eksperti, tam varētu būt vairāki iemesli.

Viens - Krievija, iespējams, plāno pārveidot kravas automašīnas, lai tās varētu pārvadāt raķetes, kā to ir darījusi Irāna.

Cits iemesls - atsakoties no palaišanas iekārtu piegādēm, Irāna rada telpu jaunām sarunām ar Rietumu lielvarām par spriedzes mazināšanu.

Jebkurā gadījumā tas, ka nav palaišanas iekārtu, rada jautājumus - kad un vai šie ieroči būs pieejami lietošanai.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens 10.septembrī paziņoja, ka Irāna ir piegādājusi Krievijai raķetes "Fath-360" un "visticamāk jau pēc dažām nedēļām tās izmantos Ukrainā".

Irānas prezidents Masuds Pezeškiāns šonedēļ apgalvoja, ka jaunā Irānas valdība kopš pilnvaru uzņemšanās augustā Krievijai nekādus ieročus nav piegādājusi.

Reformista Pezeškiāna uzvara Irānas prezidenta vēlēšanās raisīja cerības, ka attiecības Irānas un rietumvalstu starpā varētu normalizēties, tomēr vairāki notikumi kopš vēlēšanām raisa bažas, ka šis ceļš nebūs viegls.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu