Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

"Kolēģi zina, ko darīt": ārlietu ministre par Baltijas valstu augošo ietekmi Eiropas Savienībā

Šo otrdien, 17. septembrī, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena nāca klajā ar nākamo komisāru sastāvu, kam darbu Eiropas Savienības izpildvarā plānots uzsākt 1. novembrī. Vai jaunais sastāvs varētu nākt par labu Baltijas valstu interesēm, tostarp aizsardzības stiprināšanai? To TVNET raidījumā "Pulss" jautājām ārlietu ministrei Baibai Bražei. 

"Lielākie ieguvēji jaunajā Komisijā ir baltieši" - komentējot to, vai fon der Leienas plāns jaunajam Eiropas Komisijas sastāvam varētu nākt par labu Baltijas interesēm, Braže citē starptautiskā medija "Politico" publikāciju. Par iemeslu šādam vērtējumam kalpo fakts, ka Kaja Kallasa no Igaunijas ieņems Augstā pārstāvja ārlietu un drošības politikā amatu, Lietuvas politiķis Andrjus Kubiļus būs atbildīgs par aizsardzības un kosmosa politiku, bet Valdis Dombrovskis pārņems ekonomikas komisāra portfeli. "Šo trīs portfeļu kombinācija īstenībā ir tāds liels baltiešu spēka plecs un tas atspoguļo pieaugošo ietekmi, kas Baltijas valstīm ir gan Eiropas Savienībā, gan starptautiski," atzīst ārlietu ministre.

Īpaši kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, par akūtu jautājumu Baltijas valstīm kļuvusi Eiropas aizsardzības spēju stiprināšana, kas līdz šim ļoti lielā mērā paļāvušās uz ASV atbalstu. Lai gan NATO dalībvalstis Eiropā joprojām primāri attīsta savas spējas šīs alianses ietvaros, nevis veido jaunu drošības infrastruktūru, Eiropas Savienībai ir ļoti būtiska loma, lai veicinātu, piemēram, militārās industrijas ražošanas kapacitāti Eiropā.

Tādēļ svarīgi, lai uz ekonomisko grūtību fona, kas rada iekšpolitisko spiedienu daudzās Eiropas valstīs, vadošajos ES amatos esošie cilvēki saglabātu fokusu uz drošību un atbalstu Ukrainai cīņā pret agresorvalsti.

Lai gan jaunajiem komisāriem būs jāstrādā visu dalībvalstu interesēs, Braže ir pārliecināta, ka Baltijas valstu pārstāvji atgādinās par mūsu prioritāšu nozīmi visam reģionam: "Baltijas valstis nekad nav tādas tukšmuldētājas Eiropas līmenī. Mēs vienmēr diezgan konkrēti strādājam, lai savas intereses aizstāvētu. Ne viss tas notiek publiski, visiem redzamā vidē, bet prioritātes ir pietiekami skaidri definētas, un kolēģi zina, ko darīt - gan komisāru, gan ministru, gan dienesta līmenī. Prioritātes ir pilnīgi skaidras - drošības, ekonomikas attīstība un mūsu cilvēki."

​Šis ir raidījuma fragments. Pilnais ieraksts pieejams TVNET+ abonentiem!

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu