Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pļeseckas poligonā Krievijā izmēģinājumu laikā šahtā eksplodējusi starpkontinentālā raķete (10)

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Sociālajā tīklā “X” publicēti satelīta attēli, kuros it kā redzams krāteris pēc raķetes “Sarmat” sprādziena Pļeseckas poligonā, kas atrodas Krievijas ziemeļos, Arhangeļskas apgabalā. Daudzas pazīmes liecina, ka starpkontinentālās ballistiskās raķetes RS-28 “Sarmat” izmēģinājuma palaišana beigusies neveiksmīgi.

Pirmais par notikušo ziņojis OSINT (Open Source Intelligence) analītiķis, kas sociālajā tīklā “X” publicē ierakstus kā lietotājs MeNMyRC. Viņš apkopo informāciju no atklāto avotu izlūkdatu publikācijām.

Secinājumi ir balstīti uz satelītattēliem, kuros esot redzams raķetes sprādziena radītais krāteris. “Raķete eksplodēja bunkurā, izveidojot milzīgu krāteri un iznīcinot izmēģinājumu vietu. “Sarmat“ ir ar šķidro degvielu darbināma raķete, tāpēc šis negadījums varēja notikt nesaistīti ar tās palaišanu,” teikts paziņojumā.

Ugunsgrēku poligona teritorijā fiksējuši satelīti NOAA-20 un SUOMI NPP.

Starpkontinentālā ballistiskā raķete “Sarmat”

“Ja raķetes sprādziens notika degvielas uzpildes procesa laikā, tas varētu izskaidrot “Cobra Ball” aktivitātes trūkumu incidenta dienā,” sprieda analītiķis. Interneta izdevums “Agenstvo” skaidro, ka runa ir par amerikāņu izlūkošanas lidmašīnu “Boeing RC-135S Cobra Ball”, kas saskaņā ar portāla FlightRadar24 datiem lidoja no ASV Gaisa spēku bāzes Aļaskā, lai novērotu raķetes “Sarmat” izmēģinājumu, taču palaišanu nefiksēja.

Tiek precizēts, ka raķetes “Sarmat” “pirmais un pēdējais” veiksmīgais palaišanas mēģinājums tika veikts Krievijā 2022. gada 20. aprīlī. Ja dati par pašreizējo neveiksmīgo izmēģinājumu apstiprināsies, tas būs jau ceturtais pēc kārtas, atgādina MeNMyRC. Raķete “Sarmat” Rietumos ir pazīstama ar apzīmējumu “Satan II”.

Jaunā Krievijas raķete “Sarmat” sver vairāk nekā 200 tonnas, savukārt tās rādiuss ir vairāk nekā 11 tūkstoši kilometru. Saskaņā ar ASV Kongresa veikto pētījumu, domājams, ka jaunā “Sarmat” nesējraķete var tikt aprīkota ar 10 vai vairāk kodolgalviņām.

Savukārt “Radio Brīvība” atgādina, ka Krievijas Aizsardzības ministrija aprīlī ziņoja, ka izmēģinājumu poligonā “Kapustin Jar” Astrahaņas apgabalā veiksmīgi izmēģināta starpkontinentālā ballistiskā raķete. Raķetes nosaukums netika precizēts.

Krievijas valsts korporācija “Roscosmos” 2023. gada septembrī paziņoja, ka stratēģiskā raķešu sistēma “Sarmat” ir “nodota kaujas dienestā”.

Krievijas diktators un kara noziedznieks Vladimirs Putins savā 2018. gada uzrunā Federālajā asamblejā apgalvoja, ka raķete “Sarmat” spēs uzbrukt mērķiem ne tikai caur Ziemeļpolu, bet arī caur Dienvidpolu, pārvarēt pretraķešu aizsardzības sistēmu un nest lielas jaudas kodolmateriālus.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu