Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Valsts robežsardze iegādājusies pretdronu sistēmas un psiholoģiskas iedarbības skaņu ierīces

Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts robežsardze (VRS) pagājušajā gadā trīs iepirkumos iegādājusies pārnēsājamās pretdronu sistēmas, dronu noteikšanas sistēmas un psiholoģiskas iedarbības skaņu ierīces, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija.

Visi trīs iepirkumi ar nosaukumu "Pārnēsājamo pretdronu sistēmu, dronu noteikšanas sistēmu un augstas jaudas skaļruņa ierīču piegāde" noslēgti vasaras vidū un gada nogalē. Iepirkumu līgumcenas ir 1 031 100 eiro, 351 000 eiro un 148 995 eiro. Piegādātājs ir Lietuvā reģistrēts uzņēmums UAB "NT Service".

Valsts robežsardzē apliecināja, ka ar psiholoģiskas iedarbības skaņu ierīcēm ir nodrošinātas struktūrvienības uz valsts austrumu robežas.

TVNET jau vēstīja, ka valdība pērn atbalstīja grozījumus regulējumā, kas paredz VRS tiesības pielietot psiholoģiskas iedarbības skaņu ierīci.

Kā iepriekš prognozējama Iekšlietu ministrija, pie Latvijas-Baltkrievijas robežas un robežšķērsošanas vietām turpinās veidoties un uzturēties cilvēku grupējumi, kuru mērķis būs izraisīt masu nekārtības, veikt bojājumus valsts robežas nostiprinājuma būvēm ar mērķi nelikumīgi iekļūt valsts teritorijā.

Lai nepieļautu tādu situāciju, kad VRS nevarēs laicīgi reaģēt uz migrantu agresīviem centieniem masveidā iekļūt Latvijā vai veikt valsts robežas nostiprinājuma būvju iznīcināšanu, valdība noteica tiesības pielietot psiholoģiskās iedarbības skaņu ierīci arī VRS.

Psiholoģiskās iedarbības skaņu ierīcei ir neletāls pielietošanas princips, tā veido lielu skaņas troksni noteiktā virzienā, kas rada lielu diskomfortu un psiholoģisku ietekmi uz personu. Parastā režīmā ierīces funkcija ir veikt skaidri uztveramu balss reprodukciju 80 decibeli attālumā līdz 800 metriem, ko izmanto speciālisti, kuri specializējušies veikt psiholoģiskās pārrunas ar draudus radošām vai agresīvām personām.

Ņemot vērā, ka psiholoģiskās iedarbības skaņu ierīcei ir neletāls pielietošanas princips, jo tā veido lielu skaņas troksni noteiktā virzienā, kas rada lielu diskomfortu un psiholoģisku ietekmi uz personu, šādu speciālo līdzekļu izmantošana ir stratēģiski svarīga, lai nodrošinātu robežapsardzības sistēmas pasākumus.

Lietošana būtu pieļaujama arī gadījumos, lai reaģētu uz visiem sabiedriskās kārtības pārkāpumiem, gadījumos, kad valsts robežu nelegāli šķērsojušās vai šādas darbības mēģinošas personas traucēs VRS uzdevumu izpildi, kā arī, ņemot vērā risku izvērtējumu, šādu ierīču lietošana konkrētā situācijā ir atzīta par efektīvu pretdarbības veidu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu