Farmaceita asistente gan norāda: lai gūtu maksimālu labumu no āboliem, bioloģiski audzētos ābolus iesakāms ēst noteikti ar visu miziņu, jo tajā ir puse šķiedrvielu un lielākā daļa polifenolu.
2. Stabilizē cukura līmeni asinīs
"Kad ēdam saldumus, piemēram, virtuļus vai konfektes, glikozes (cukura) daudzums asinīs protams, palielinās," saka Agnese Jursa. "Bet, ja ēdam pārtiku, kurā ir daudz šķiedrvielu un mazāk cukura, piemēram, ābolus, tas uzturēs mūsu glikozes līmeni stabilu. Ja gribas ko saldu - lūk, veselīgs kompromiss!"
Augsts glikozes līmenis laika gaitā var izraisīt 2. tipa cukura diabētu, bet pētījumi atklāj, ka tiem, kuri dienā ēda vairāk nekā vienu ābolu, bija mazāka iespēja saslimt ar 2. tipa diabētu nekā tiem, kuri neēda nevienu ābolu.
Ieguvumi, iespējams, nāk no ābolos esošajiem antioksidantiem un šķīstošajām šķiedrvielām. "Antioksidanti ābolos var aizsargāt arī aizkuņģa dziedzeri no bojājumiem. Aizkuņģa dziedzeris ražo insulīnu, lai izvadītu no asinīm glikozi, bet šķiedrvielas palēninās glikozes uzsūkšanos asinīs," tā stāsta farmaceita asistente Agnese Jursa.
3. Var ierosināt svara zudumu
Ābolos ir daudz šķiedrvielu un ūdens, kas padara tos sātīgus, kā rezultātā tie samazinās kuņģa iztukšošanās ātrumu. Ābolu regulāra ēšana var arī ievērojami samazināt ķermeņa masas indeksu (ĶMI), mazinot ar svaru saistītu sirds slimību risku.
"Un, tā kā ābolos ir maz kaloriju, nav divu domu, ko izvēlēties kā veselīgu uzkodu, lai saglabātu veselīgu svaru," iesaka farmaceita asistente.