Desmit iemeslu, lai rudenī ēstu ābolus

Foto: Shutterstock

Pastāv tāds teiciens - gribi būt vesels, apēd dienā vienu ābolu! Vai tā ir patiesība? Kā izrādās, šī rudens velte mūsu veselībai nudien var sniegt daudz ieguvumu. Āboli ne tikai uzlabo zarnu darbību, ir lieliski antioksidanti un var palīdzēt atbrīvoties no liekā svara, bet arī var uzlabot smadzeņu darbību. Uzzini 10 iemeslus, kāpēc noderīgi iekosties šajā auglī. 

"Āboli ir populāri, jo tos ir viegli ēst, atrodoties ceļā, tie ir lēti, aug pašmāju dārziņos un garšo lieliski! Bet lielākā daļa cilvēku pat nezina, ka to regulāra ēšana laika gaitā var ievērojami uzlabot veselību," stāsta "Apotheka" farmaceita asistente Agnese Jursa.

1. Kas ābolītim vēderā? 

Āboli tiek uzskatīti par augļiem ar īpaši bagātīgu uzturvielu daudzumu, kas nozīmē, ka tie patiešām nodrošina pietiekami daudz barības vielu pat vienā auglī. 

Vidēji viens ābols (200 grami) satur: 

Kalorijas: 95 kalorijas

Ūdens: 86% 

Ogļhidrāti: 25 g

Olbaltumvielas: 0,5 g

Cukurs: 19 g 

Šķiedrvielas: 4,5 g

C vitamīns: 10% no dienā nepieciešamās devas

Varš: 6% no dienā nepieciešamās devas

Kālijs: 5% no dienā nepieciešamās devas

K vitamīns: 4% no dienā nepieciešamās devas

Āboli ir bagāti vēl ar vitamīniem un minerālvielām: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, kalciju, dzelzi un magniju.

"Āboli ir lielisks šķiedrvielu un C vitamīna avots. Āboli ir arī bagātīgs polifenolu avots, kas ir svarīga antioksidantu grupa. Antioksidantu un šķiedrvielu kombinācija padara ābolus par uztura spēkstaciju!" apgalvo farmaceita asistente Agnese Jursa.

Farmaceita asistente gan norāda: lai gūtu maksimālu labumu no āboliem, bioloģiski audzētos ābolus iesakāms ēst noteikti ar visu miziņu, jo tajā ir puse šķiedrvielu un lielākā daļa polifenolu.

2. Stabilizē cukura līmeni asinīs

"Kad ēdam saldumus, piemēram, virtuļus vai konfektes, glikozes (cukura) daudzums asinīs protams, palielinās," saka Agnese Jursa. "Bet, ja ēdam pārtiku, kurā ir daudz šķiedrvielu un mazāk cukura, piemēram, ābolus, tas uzturēs mūsu glikozes līmeni stabilu. Ja gribas ko saldu - lūk, veselīgs kompromiss!"

Augsts glikozes līmenis laika gaitā var izraisīt 2. tipa cukura diabētu, bet pētījumi atklāj, ka tiem, kuri dienā ēda vairāk nekā vienu ābolu, bija mazāka iespēja saslimt ar 2. tipa diabētu nekā tiem, kuri neēda nevienu ābolu.

Ieguvumi, iespējams, nāk no ābolos esošajiem antioksidantiem un šķīstošajām šķiedrvielām. "Antioksidanti ābolos var aizsargāt arī aizkuņģa dziedzeri no bojājumiem. Aizkuņģa dziedzeris ražo insulīnu, lai izvadītu no asinīm glikozi, bet šķiedrvielas palēninās glikozes uzsūkšanos asinīs," tā stāsta farmaceita asistente Agnese Jursa.

Foto: Shutterstock

3. Var ierosināt svara zudumu

Ābolos ir daudz šķiedrvielu un ūdens, kas padara tos sātīgus, kā rezultātā tie samazinās kuņģa iztukšošanās ātrumu. Ābolu regulāra ēšana var arī ievērojami samazināt ķermeņa masas indeksu (ĶMI), mazinot ar svaru saistītu sirds slimību risku.

"Un, tā kā ābolos ir maz kaloriju, nav divu domu, ko izvēlēties kā veselīgu uzkodu, lai saglabātu veselīgu svaru," iesaka farmaceita asistente.

4. Patiks sirsniņai!

Ābolu ēšana var veicināt sirds veselību vairākos veidos. Tajos ir daudz šķīstošo šķiedrvielu, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni. Arī polifenoli, kas mazina paaugstinātu asinsspiedienu un insulta iespējamību. "Ja ir augsts asinsspiediens, asins plūsmas spēks var nelabvēlīgi ietekmēt asinsvadus. Tas ir arī galvenais insulta un sirdslēkmes ierosinātājs. Bet veselīgs uzturs ir viens no veidiem, kā novērst un pārvaldīt augstu asinsspiedienu. Un āboli ir lieliski sabiedrotie veselīgā ēdienkartē, turklāt āboli satur hlorogēnskābi, kas kopumā labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu," skaidro eksperte. 

5. Spēj samazināt holesterīna līmeni

Augsts holesterīna līmenis ir galvenais sirds slimību riska faktors, jo tas aizsprosto artērijas, ierobežojot asins plūsmu uz sirdi. Bet ābolos esošie antioksidanti un šķiedrvielas ir lieliska kombinācija, kas var palīdzēt samazināt to.

6. Veicina zarnu veselību

Mūsu ķermenis ir vesela pasaule daudziem mikroorganismiem, kas dzīvo gan zarnās, gan uz ādas. Daži no tiem ir noderīgi, bet daži ir kaitīgi. "Āboli palīdz abos gadījumos. Kvercetīns neļauj šiem kaitīgajiem mikrobiem vairoties zarnās, bet pektīns darbojas kā prebiotika (barība labvēlīgajiem mikroorganismiem), veicinot labu zarnu veselību. Un veselīgas zarnas bieži ir galvenais labākai veselībai!" skaidro Agnese Jursa.

7. Var uzlabot prāta darbību

Augļos un dārzeņos esošie antioksidanti var uzlabot arī kognitīvo vai smadzeņu funkciju, īpaši gados vecākiem cilvēkiem. Ābolos esošais kvercetīns var aizsargāt smadzeņu neironus no oksidatīvā stresa izraisītiem bojājumiem.

Foto: Shutterstock

8. Var mazināt iekaisumu

Ķermenim cīnoties ar infekcijām un dziedējot bojātos audus, āboli var palīdzēt, jo satur pretiekaisuma vielas - kvercetīnu, antioksidantus. 

9. Kopīgai imunitātei un skaistumam!

Ābolos ir salīdzinoši daudz C vitamīna, kas ir ne tikai antioksidants, kurš palīdz imūnsistēmai pareizi darboties, lai cīnītos pret slimībām, bet ir nepieciešams arī kolagēna ražošanai. Ābolus bieži izmanto kosmētikas līdzekļos – krēmos, serumos, skrubjos, jo āboli ir bagāti ar antioksidantiem un dažādām aktīvām vielām, kas palīdz rūpēties par skaistumu.

10. Dabiskā zobu birste

Šis auglis ir bagātīgs ar šķiedrām, kas palīdz notīrīt smaganas, mēli un aplikumu no zobiem. Tāpēc šo aug­li bie­ži dē­vē par "da­bis­ko zo­bu su­ku". Turklāt, jo cītīgāk to koš­ļā, jo ve­se­lā­kas top sma­ga­nas. Tas stimulē arī siekalu izdali, kas savukārt cīnās ar baktērijām, kuras kaitē zobiem. "Tomēr atceries, ka ābolos ir diezgan daudz skābes, kas var arī kaitēt zobiem. Tāpēc pēc ābolu ēšanas muti ieteicams izskalot ar ūdeni," atgādina farmaceita asistente Agnese Jursa.

Ābolu ēšanas riski

Jāiegaumē, ka viss, ko uzņemam uzturā ir jāēd ar mēru, arī āboli. Pēc ābolu ēšanas var veidoties gāzes un gremošanas traucējumi. "Tas tāpēc, ka ābolos ir daudz šķiedrvielu un tie satur fruktozi un sorbītu, kas ir cukuri, kurus daži cilvēki nepanes," skaidro farmaceita asistente. Cilvēkiem ar alerģiju pret āboliem gan vajadzētu izvairīties no āboliem un pārtikas, kas satur ābolus.

"Kopumā āboli ir viegls, bet arī sātīgs auglis, kas sniedz vairākus ieguvumus veselībai, tāpēc, katru dienu apēdot vismaz vienu ābolu, tas noteikti nāks par labu jūsu veselībai," nobeigumā teic "Apotheka" farmaceita asistente Agnese Jursa.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu