Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Izsludināta pieteikšanās mācībām kosmosa nozarē

Foto: Shutterstock

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA) piedāvā vērtīgus mācību kursus Latvijas uzņēmumiem un pētniecības organizācijām, kuras darbojas kosmosa nozarē. Kursi notiks Rīgā 28. oktobrī. Mācību laikā divu kursu ietvaros interesenti apgūs prasmes, lai izstrādātu potenciālu biznesa ideju kosmosa nozarē, kā arī veiksmīgāk sagatavotos pārrunām ar EKA pārstāvjiem.

Privātie uzņēmumi arvien aktīvāk darbojas kosmosa sektorā, sākot no plaši pazīstamiem uzņēmumiem, kā, piemēram, “SpaceX” vai “Airbus”, līdz pat gandrīz 3000 mazo uzņēmumu, kas sniedz ieguldījumu EKA misiju un tehnoloģiju izstrādē. Neskatoties uz to, lai īstenotu biznesa aspektus, kā arī izstrādātu jaunus produktus un pakalpojumus kosmosa tirgum, uzņēmumi bieži vien saskaras ar specifiskiem izaicinājumiem.

“Tieši tāpēc EKA ik gadu Latvijas organizācijām piedāvā specializētas mācības, kuru mērķis ir sniegt nepieciešamās zināšanas, lai tās sekmīgi iekļautos Eiropas kosmosa nozarē un attīstītu biznesu šajā strauji augošajā industrijā. Es aicinu Latvijas kosmosa nozares pārstāvjus izmantot šo iespēju un piedalīties apmācībās,” uzsver IZM kosmosa nozares eksperts Kaspars Karolis.

Pirmā mācību kursa “Biznesa idejas izstrāde kosmosa nozarē” ietvaros Latvijas uzņēmumiem un pētniecības organizācijām būs iespēja apgūt nepieciešamās zināšanas par biznesa idejas nozīmi produkta un pakalpojuma attīstības plānā, atšķirību starp projektu un produktu, un EKA iesaisti abos, kā arī iegūt prasmes darboties ar rīkiem, kas palīdzēs uzņēmumiem plānošanā un prognozēšanā, nosakot tā turpmākās darbības.

Šī kursa ietvaros EKA vēlas piesaistīt mazos un jaunos uzņēmumus ar nelielu pieredzi biznesa attīstībā, kā arī tos uzņēmumus, kuri šobrīd izstrādā savu pirmo produktu vai plāno pārorientēties uz kosmosa tirgu.

Tomēr jāņem vērā, ka paziņojums par projekta apstiprināšanu EKA konkursos vēl nenozīmē, ka līgums tiks noslēgts, un tieši tāpēc veiksmīgas pārrunas līgumu piešķiršanas procesā ir viens no svarīgākajiem posmiem.

Otrs kurss “Kā rīkoties pārrunu posmā ar Eiropa Kosmosa aģentūru” papildinās iepriekšējo, un tā laikā interesenti iegūs izpratni par svarīgākajiem aspektiem, kurus ņemt vērā, sagatavojoties pārrunu procesam ar EKA pārstāvjiem. Ar šo kursu EKA vēlas sniegt nelielu ieskatu pārrunu procesā, apmācību laikā apskatot jautājumus, kas saistīti ar pārskatu par EKA līguma ieviešanas procesu, kā arī pārrunu posma detalizētu izklāstu, pārrunu jautājumu piemēriem, dokumenta paraugu un tā pielikumiem.

Kursi norisināsies angļu valodā un tos pasniegs pieredzējuši EKA pārstāvji: Inesa Kastelao (Ines Castelao) un Karols Bžostovskis (Karol Brzostowski), kuru ikdienas darbs saistīts ar atbalstu jaunu un jau esošo dalībvalstu veiksmīgā integrēšanā EKA. Iepazīstieties ar plānoto mācību programmu un piesakieties kursiem līdz 24. oktobrim, aizpildot anketu.

Mācības notiek ar Eiropas Savienības fondu atbalstu.

Par Eiropas Kosmosa aģentūru

Eiropas Kosmosa aģentūra (European Space Agency) ir starptautiska organizācija Eiropas kosmosa kapacitātes attīstīšanai, kurai Latvija asociētās dalībvalsts statusā pievienojās 2020. gadā. Organizācijai ir pievienojušās 22 dalībvalstis un četras asociētās dalībvalstis. Latvijai dalība EKA pavērusi iespēju piekļūt Eiropas un pasaules kosmosa industrijas tīklam, tādējādi sniedzot iespēju attīstīt tehnoloģijas, ko izmanto gan kosmosā, gan uz Zemes.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu