Kā bērnam iemānīt zivju eļļu?

Foto: Shutterstock

Zivju eļļa ir unikāla omega-3 taukskābju un D vitamīna kombinācija jeb īsta zelta ādere, īpaši bērnu augšanas un attīstības laikā. Bet par spīti tam, ja arī apzināmies zivju eļļas pozitīvo ietekmi, mēs to ne vienmēr varam bērnam tāpat vien iedot. 

“Neaizvietojamās taukskābes ir ļoti svarīgs organisma “būvmateriāls”, kas piedalās šūnu membrānu veidošanā, arī augšanas un attīstības nodrošināšanā,” saka aptieku tīkla Apotheka farmaceita asistente Agnese Jursa, viņa arī skaidro, kāpēc nepieciešama zivju eļļa un kā to īpaši iemānīt bērniem!

Ir svarīgi pēc iespējas vairāk omega-3 taukskābes uzņemt ar uzturu. Ieteicams ēdienkartē divreiz nedēļā iekļaut treknās zivis, vismaz vienreiz nedēļā ēst veģetāru ēdienu, kas pagatavots no pākšaugiem, ķirbjiem, salātiem pievienot rapšu, ķirbju vai valriekstu eļļu un pēcpusdienas uzkodai izvēlēties saujiņu valriekstu.

“Diemžēl pieredze rāda, ka Latvijā zivis ēdam krietni par maz,” saka Apotheka farmaceita asistente Agnese Jursa. “Savukārt omega-3 taukskābes, ko uzņemam no riekstiem, sēklām un pākšaugiem, organismā uzsūcas ievērojami lēnāk, jo alfa-linolskābei vispirms ir jāpārveidojas par EPS un DHS.”

Lai iegādātos vislabāko omega-3 preparātu aptiekā, būtu vērts ielāgot pāris apzīmējumu, kurus uz produkta iepakojuma jāspēj izlasīt.

Ko nozīmē ALA, DHA, EPA?

"Ir dažādas omega-3 taukskābju grupas, bet lielākā daļa zinātnisko pētījumu koncentrējas uz trim no tām: alfa-linolskābe (ALA vai ALS), eikozapentaēnskābe (EPA vai EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHA vai DHS). Alfa-linolskābe ir augu izcelsmes omega-3, kas sastopama pākšaugos, ķirbjos, dīgstos, augu eļļās, riekstos, sēklās, aļģēs, bet eikozapentaēnskābi un dokozaheksaēnskābi varam uzņemt, ēdot jūras produktus, it īpaši treknās zivis – siļķes, makreles, skumbriju, tunci, sardīnes, anšovus,” skaidro Apotheka farmaceita asistente Agnese Jursa.

Kas īpaši nepieciešams augošam bērnam?

Vitamīns D veicina normālu imūnsistēmas darbību, ir nepieciešams normālai augšanai un kaulu attīstībai bērniem. Omega-3 līmenis palīdz atbalstīt bērnu fizisko, kognitīvo un sociālo attīstību, veicinot:

  • normālu smadzeņu un centrālās nervu sistēmas darbību,
  • veselīgu imūnreakciju un elpošanas labsajūtu,
  • fokusa un uzmanības regulēšanu,
  • izziņas prasmes un mācīšanos. 

"Omega-3 nepieciešama, lai nodrošinātu smadzeņu darbību, spēju koncentrēties, lai locītavas ir veselas, lai nav stīvuma, krampju, lai matu struktūra būtu veselīga. Patiesībā acu audos ir visaugstākais omega-3 sastāvs, tā jebkurā vecumā ir nepieciešama tīklenes veselības uzturēšanai. Situācijās, kad organismā ir izteikts omega-3 taukskābes deficīts, tiek traucēti arī vielmaiņas procesi, kas savukārt var veicināt arī liekā svara pieaugumu,” norāda Apotheka farmaceita asistente Agnese Jursa. 

Cik daudz omega-3 ieteicams uzņemt dienā?

  • Grūtniecības laikā un zīdīšanas periodā 400 mg DHS un 100 mg EPS
  • Bērniem vecumā no diviem līdz 10 gadiem 100 mg DHS un 50 mg EPS
  • Pusaudžiem vismaz 200 mg DHS un 100 mg EPS
  • Pieaugušajiem 250-500 mg EPS un 500-1000 mg DHS

Kā bērnam iedot vai iemānīt  zivju eļļu?

Tā kā zivju eļļu iesaka lietot jau no 4 mēnešu vecuma, vecāki paši viegli kopš mazotnes var mazuli pieradināt pie eļļas garšas.  Atceries, ka mazuļi pieraduši ēst siltu ēdienu, tāpēc, pirms dod eļļu, uzsildi plastmasas karotīti siltā ūdenī. Ja neizdodas ar karoti, vari izmēģināt šļirci, protams, dienas devu sadalot vairākās mazās devās, lai mazulis nesabīstas.

Ja tomēr tas nekādi neizdodas, lūk, pāris triku kā mazuļiem un bērniem iemānīt šo vērtīgo zivju eļļu.

* Zivju eļļu var iemaisīt bērna ēdienā, piemēram, dārzeņu biezputrā vai auzu pārslu tumē. Bet atceries, lai ēdiens nav pārāk karsts, tas nomāktu zivju eļļas labās īpašības. 

* Eļļu var pievienot arī bērnu iecienītiem jogurtiem vai smūtijiem. Smūtiji un jogurti darbojas lieliski, jo palīdz maskēt ne tikai zivju eļļas garšu, bet arī tekstūru. Izmantojiet visas smūtija sastāvdaļas, kuras jūsu bērns ieradis lietot, un iemaisiet tajā zivju eļļu.

* Ja mēģināsiet iemaisīt zivju eļļu suliņās, tad visefektīvāk tas būs kopā ar citrusaugļu sulām. Bet, ja ir alerģija vai citrusa augļu nepanesība, garšu nomāks arī ābolu, vīnogu vai dzērveņu sula. 

Foto: Shutterstock

* Iejauc eļļu augļu sorbetā. Neatkarīgi no tā, vai gatavo pats vai iegādājaties to veikalā, saldēti sorbeti ir lielisks līdzeklis zivju eļļas garšas paslēpšanai. Citrusaugļu garšas parasti darbojas vislabāk, taču varat to izmēģināt ar jebkuras garšas sorbetu, kas bērnam ierasts un garšo. 

* Iejauciet eļļu zemesriekstu sviestā. Tā kā dabīgais riekstu sviests ir eļļains, zivju eļļa viegli iemaisās un spēcīgā riekstu garša maskēs zivju garšu.

* Ja jūsu bērnam garšo salāti, varat pagatavot vienkāršu mērci ar zivju eļļu, ko sajaukt ar zaļumiem. Pamatā ir neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa, etiķis un zivju eļļa, taču zivju eļļu var pievienot arī citām mērcēm -  Cēzara vai Tūkstoš salu mērcei. 

Rādiet labo piemēru - lietojiet eļļu paši, un būs vieglāk pierunāt mazo darīt to pašu!

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu