Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Lietuva paraksta saprašanās memorandu ar ASV aizsardzības kompāniju "Northrop Grumman"

Foto: Luke Sharrett/Getty Images/AFP/Scanpix

Lietuvas valdība pirmdien parakstīja saprašanās memorandu ar ASV aizsardzības kompāniju "Northrop Grumman" par sadarbību Lietuvas aizsardzības rūpniecības stiprināšanā.

Memorandu parakstīja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns, finanšu ministre Gintare Skaiste un "Northrop Grumman" viceprezidents Stīvens O'Braians.

"Šī partnerība ir vēl viens ļoti nozīmīgs solis Lietuvas aizsardzības rūpniecības attīstībā un līdz ar to ne tikai mūsu valsts, bet arī visu demokrātisko valstu aizsardzības spēju stiprināšanā," pirms līguma parakstīšanas teica premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Kasčūns sacīja, ka līdz gada beigām plānots vienoties par visām detaļām, parakstīt līgumu un pēc tam pusotra gada laikā Lietuvā sākt munīcijas ražošanu.

"Tas ir apbrīnojami, ka mums ir izdevies tik īsā laikā spert tik svarīgu soli," pēc dokumenta parakstīšanas sacīja ministrs.

Kā informēja Aizsardzības ministrijā, memorands nostiprinās kopīgu redzējumu par Lietuvas aizsardzības rūpniecības spēju stiprināšanu, koncentrējoties uz vidēja kalibra munīcijas izstrādi, ražošanu un piegādi.

Aizsardzības ministrs teica, ka "Northrop Grumman" investīcijas palīdzētu samazināt Lietuvas atkarību no piegāžu ķēdēm, un saražoto munīciju varētu izmantot kājnieku kaujas mašīnās "Vilkas" un piegādāt reģionālajiem partneriem un Ukrainai.

Kasčūns septembra vidū aģentūrai BNS pastāstīja, ka ar ASV uzņēmumu notiek sarunas par daudzfunkcionālas ražošanas līnijas izveidi, kas galvenokārt ražotu 30 milimetru kalibra munīciju.

Pirmdien Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT Kasčūns sacīja, ka jaunā munīcijas līnija tiks integrēta Kauņas rajonā strādājošajā bruņojuma ražotnē "Giraites ginkluotes gamykla".

Skaiste pirmdien žurnālistiem teica, ka munīcijas ražošanai Giraites rūpnīcā, kuras īpašniece ir Lietuvas valsts, ar "Northrop Grumman" tiks veidots kopuzņēmums. Investīcijas ražošanas līnijā varētu sasniegt vairākus desmitus miljonu eiro, taču to sadale tiks noteikta nākamajā sarunu posmā, viņa piebilda.

"Tā ir izplatīta prakse, ka šī potenciāla attīstībai parasti tiek veidots jauns konkrēts uzņēmums, paskaidroja Skaiste, norādot, ka kopuzņēmuma līgumā tiks ietvertas pušu saistības un Lietuvas vēlme saglabāt balsstiesības attiecībā uz projekta attīstību.

Gan finanšu ministre, gan aizsardzības ministrs norādīja, ka Giraites ieroču rūpnīcas vadība nemainīsies, tā arī turpmāk paliks Lietuvas īpašumā.

Skaiste neprecizēja, cik darbavietu radīs jaunais uzņēmums.

"Northrop Grumman" ir pasaules līderis aviācijas un aizsardzības tehnoloģijās. Uzņēmums ir tehnoloģiskais līderis 30 milimetru munīcijas izstrādē, testēšanā un ražošanā. Lietuva paraksta saprašanās memorandu ar ASV aizsardzības kompāniju "Northrop Grumman".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu