Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Taivānas ārlietu ministrs: Lai nodrošinātu mieru Indijas un Klusā okeāna reģionā, Taivāna jāiekļauj ANO sistēmā (4)

Foto: Shutterstock

Taivāna ir neaizstājams partneris globālajās piegādes ķēdēs, ražojot vairāk nekā 90% pasaules augstākās klases pusvadītāju un ievērojamu daļu modernāko mikroshēmu, kas ir mākslīgā intelekta revolūcijas dzinējspēks. Turklāt puse no pasaules jūras tirdzniecības notiek caur Taivānas jūras šaurumu, padarot to par nozīmīgu starptautisku ūdensceļu. Tomēr, lai gan liela pasaules daļa – miljardiem cilvēku – dzīvo lielā labklājībā, pateicoties mieram un stabilitātei, kas valda jūras šaurumā, Ķīna turpina pastiprināt savas agresīvās darbības pret Taivānu. Pekinas centieni mainīt status quo Taivānas šaurumā un izvērst autoritārismu visā Indijas un Klusā okeāna reģionā ir nopietns drauds mieram un drošībai visā pasaulē.

Pēdējos gados pasaules līderi ir izmantojuši gan divpusējus, gan daudzpusējus pasākumus, tostarp G7, ES, NATO un ASEAN sanāksmes, lai uzsvērtu, cik svarīgi ir saglabāt mieru un stabilitāti Taivānas jūras šaurumā. Tomēr, neraugoties uz to, ka Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) apzinās, cik svarīgi ir mazināt saspīlējumu reģionā, tā joprojām nav rīkojusies, lai risinātu ĶTR radītās problēmas vai iekļautu Taivānu ANO sistēmā.

Tā kā pasaules sabiedrībā ir parādījušās jaunas pieejas sadarbībai ar Taivānu, kas sniedz milzīgu globālu labumu, doma, ka ANO sistēmā ir jāizvēlas starp ĶTR un Taivānu, ir nepareiza dihotomija.

Tagad ir īstais laiks ANO attīstīties un pārdomāt tās nepamatoto politiku, kas izslēdz Taivānu.

Pirmais un steidzamākais uzdevums, kas ANO ir jārisina, ir beigt pakļauties ĶTR spiedienam un atturēties no turpmākas 1971. gadā pieņemtās ANO Ģenerālās asamblejas (ĢA) Rezolūcijas Nr. 2758 nepareizas interpretācijas. Apzināti sagrozot Rezolūciju Nr. 2758 un nepatiesi sapludinot to ar savu "vienas Ķīnas principu", kas atšķiras no daudzu valstu pieņemtās "vienas Ķīnas politikas", ĶTR ir nemitīgi apspiedusi Taivānas likumīgās tiesības jēgpilni piedalīties ANO un tās specializēto aģentūru darbā.

Šim maldinošajam apgalvojumam ir tālejošas sekas – tas ne tikai liedz Taivānas pilsoņiem un žurnālistiem iekļūt ANO telpās un neļauj viņiem apmeklēt, piedalīties sanāksmēs un ziņu vākšanā. Patiesībā Pekinas taktika izmantot Rezolūciju Nr. 2758, lai izplatītu maldīgu apgalvojumu, ka Taivāna ir ĶTR daļa, ir viens no galvenajiem elementiem plašākā kampaņā, kuras mērķis ir izveidot juridisko pamatu, lai attaisnotu bruņotu iebrukumu Taivānā nākotnē. Tomēr pretēji ĶTR nepatiesajiem apgalvojumiem Rezolūcija Nr. 2758 attiecas tikai uz jautājumu par Ķīnas pārstāvību ANO. Tajā nav minēta Taivāna. Tajā nav ne norādīts, ka Taivāna ir ĶTR daļa, ne arī ĶTR piešķirtas tiesības pārstāvēt Taivānu ANO sistēmā. Citiem vārdiem sakot, rezolūcijai nav nekāda sakara ar Taivānu.

Foto: Shutterstock

Šis gadījums liecina par ĶTR pieaugošo pārliecību, uzspiežot savu gribu starptautiskajā arēnā. Ja Pekinas nepatiesās prasības netiks apstrīdētas un koriģētas, tās ne tikai izmainīs status quo Taivānas šaurumā, bet arī apdraudēs mieru un stabilitāti Indijas un Klusā okeāna reģionā un uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību.

Par laimi, pēdējos mēnešos vairākas augstas ASV amatpersonas ir kritizējušas ĶTR veikto Rezolūcijas Nr. 2758 sagrozīšanu, lai pamatotu savas nepatiesās pretenzijas pret Taivānu. Turklāt 30. jūlijā Starpparlamentārā alianse Ķīnas jautājumā – starptautiska organizācija, kurā ietilpst vairāk nekā 250 parlamentu deputāti no 38 valstīm un ES – pauda konkrētu atbalstu Taivānai, pieņemot paraugrezolūciju par Rezolūciju Nr. 2758. Lai saglabātu starptautisko mieru un drošību, kā noteikts ANO Statūtos, ANO ir jāatgriežas pie un jāveicina Rezolūcijas Nr. 2758 pareiza interpretācija un jāizpēta līdzekļi, kā pretoties ĶTR agresīvajām ambīcijām.

ĶTR ekspansionisms neapstāsies pie Taivānas. Nesen Ķīnas krasta apsardzes ieviestie noteikumi ir daļa no plašākas "pelēkās zonas" taktikas, kuras mērķis ir nostiprināt ĶTR nepamatotās teritoriālās prasības un paplašināt tās ietekmi. Ieviešot noteikumus, kas attaisno uzkāpšanu uz kuģu klāja un kuģu aizturēšanu, kā arī ļauj personām iekļūt strīdīgos jūras rajonos, Pekina cenšas nostiprināt kontroli pār starptautiskajiem ūdeņiem un apstrīdēt globālās normas un prasības. Lai nodrošinātu mieru un ekonomisko stabilitāti pasaulē, ANO un starptautiskajai sabiedrībai ne tikai vēlreiz jāapstiprina bažas par Pekinas uzspiesto rīcību, bet arī kopīgi jāstrādā, lai novērstu tās nelikumīgās shēmas.

Vēsture ir pierādījusi, ka demokrātiskā apņēmība ir jādemonstrē laikus – pirms vēl nav par vēlu. ANO sistēma kā pasaulē nozīmīgākais starptautiskās sadarbības forums ir ideāli piemērota, lai risinātu reģionālās drošības problēmas un atbalstītu globālo ekonomisko stabilitāti. Gaidāmā 79. ANO Ģenerālās asamblejas sanāksme un tās Nākotnes samits ir savlaicīga iespēja risināt galvenās ar drošību saistītās problēmas, vienlaikus sekmējot plašākus globālās ilgtspējīgas attīstības mērķus un veidojot noturīgāku pasaules sabiedrību pašreizējai un nākamajām paaudzēm.

Daudzu gadu desmitu laikā Taivāna ir pierādījusi, ka ir atbildīgs un uzticams sadarbības partneris. Pēdējā laikā mēs esam devuši nozīmīgu ieguldījumu arī ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā.

Taivānas jēgpilna līdzdalība ANO sistēmā neapšaubāmi būtu vislabākais risinājums ANO, lai mazinātu iespējamās reģionālās krīzes, saglabātu mieru un stabilitāti Taivānas šaurumā un veicinātu globālo labklājību.

Raugoties nākotnē, Taivāna turpinās pildīt savu lomu. Sadarbojoties ar līdzīgi domājošām valstīm, lai uzturētu veselīgas un elastīgas globālās piegādes ķēdes, jo īpaši pusvadītāju nozarē, Taivāna ir apņēmības pilna palīdzēt virzīt pasaules attīstību vēl daudzas desmitgades.

Lai pasaule būtu drošāka un labāka, Taivāna ir jāiekļauj ANO sistēmā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu