Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Latvijas vēstniecības rīcībā nav ziņu par Latvijas nepilsoņa aizturēšanu Vācijā

Foto: dpa/scanpix

Vēstniecības rīcībā nav ziņu par Latvijas nepilsoņa aizturēšanu Vācijā aizdomās par cilvēku kontrabandu, norādīja Ārlietu ministrijas preses sekretāre Diāna Eglīte.

LETA jau rakstīja, ka Vācijas policija Bavārijā, netālu no robežas ar Austriju, aizdomās par cilvēku kontrabandu aizturējusi Latvijas valstspiederīgo, kas automašīnā vedis septiņus migrantus, pavēstīja varasiestādes. Pēc visa spriežot, 38 gadus vecais Latvijas nepilsonis septiņus sīriešus vedis no Slovēnijas uz Vāciju.

Eglīte uzsvēra, ka, tiklīdz vēstniecība saņems informāciju no Vācijas tiesībsargājošajām iestādēm, Konsulārā nodaļa nekavējoties ziņos atbildīgajām iestādēm Latvijā par aizturēšanas faktu. Pēc viņas paustā, prakse rāda, ka likuma pārkāpējiem Vācijā tiek dota iespēja sazināties ar radiniekiem, procesā neiesaistot Latvijas vēstniecību. ĀM pārstāve akcentēja, ka Latvijas valstspiederīgajam Vācijā ir arī tiesības lūgt neinformēt tuviniekus par aizturēšanu.

ĀM preses sekretāre norādīja, ka Konsulārā nodaļa Berlīnē diezgan regulāri saņem paziņojumus no Vācijas puses par Latvijas valstspiederīgo aizturēšanu vai apcietināšanu. Līdz šim gan nav konstatēts, ka personas no Latvijas tiktu sauktas pie atbildības par cilvēku kontrabandu. Nesen - 16.augustā - Vācija atjaunoja robežkontroli uz visām sauszemes robežām, lai tādējādi ierobežotu nelegālo imigrāciju.

"Jāuzsver, ka ĀM ir informēta par to, ka sociālajos tīklos starptautiskās organizētās noziedzības grupējumi aktīvi vervē Latvijas valstspiederīgos, piedāvājot pārvadātāju darbu Eiropas valstīs, piemēram, Ungārijā, Čehijā, Horvātijā un Polijā," teica Eglīte.

Viņa turpināja, ka, lai gan vervētāji sola, ka labi atalgotajos darba pienākumos ietilpst preču pārvadāšana, realitātē darbiniekiem tiek likts Eiropas Savienības teritorijā nelegāli ievest imigrantus no Irānas, Sīrijas un citām trešajām valstīm. ĀM pārstāve akcentēja, ka tas ir noziedzīgs nodarījums, par kura izdarīšanu personām draud aizturēšana un tiesāšana valstī, kurā noziegums izdarīts, un sodi par imigrantu nelegālu pārvadāšanu ir bargi.

ĀM stingri aicina Latvijas valstspiederīgos rūpīgi izvērtēt jebkuru darba piedāvājumu ārvalstīs un nepiekrist nepārbaudītu darba devēju solījumiem iegūt vieglu peļņu, jo aiz tā var slēpties nodoms veikt noziedzīgus nodarījumus. Ja Latvijas valstspiederīgajiem ir aizdomas, ka tiek piedāvāts veikt nelikumīgas darbības, ĀM aicina ar iesniegumu vērsties tuvākajā Valsts policijas iecirknī. Tāpat ministrija aicina tuviniekus, kuri konstatē, ka ārvalstī ir pazudusi persona un ar viņu nav iespējams sazināties, vērsties Valsts policijā ar lūgumu personu izsludināt meklēšanā.

Kā jau vēstīts, Latvijas nepilsoņa aizturēšana notikusi Garmišas-Partenkirhenes rajonā, kur policija apturēja auto ar septiņiem pasažieriem. Trīs no viņiem bija bagāžniekā.

18 līdz 38 gadus vecie migranti iepriekš bijuši Slovēnijā, kur viņus uzņēmis autovadītājs, kuram pašam neesot bijusi autovadītāja apliecība.

Migrantu pārvadātājs aizturēts, un pret viņu uzsākta izmeklēšana par ārzemnieku kontrabandu un braukšanu bez tiesībām. Trīs sīrieši nogādāti sākotnējās uzņemšanas centrā, vēl četri nosūtīti atpakaļ uz Austriju.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu