Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Šolca valdību pēc vēlēšanām varētu gaidīt satricinājumi

Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Foto: dpa/scanpix

Liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP) ir gatava pamest Vācijas valdošo koalīciju, ja tai neizdosies panākt vienošanos par vērā ņemamiem valdības politikas uzlabojumiem, pirmdien paziņojis FDP līderis un finanšu ministrs Kristiāns Lindners.

FDP septembrī cietusi pazemojošu sakāvi vairākās reģionālajās vēlēšanās, nespējot iekļūt nedz Tīringenes, nedz Saksijas, nedz Brandenburgas federālo zemju landtāgos.

Svētdien notikušajās Brandenburgas landtāga vēlēšanās liberāļi spēja iegūt vien 0,8% balsu, un FDP amatpersonas partijas vājo sniegumu skaidro ar kanclera Olafa Šolca vadītās valdības nepopularitāti.

"Viens ir skaidrs - tagad no visiem ir prasīta drosme," žurnālistiem Berlīnē norādīja Lindners.

"Vai nu drosme strādāt pretrunīgi vērtētā valdībā, ja iespējams ko izdarīt valsts labā (..), [vai arī], kad sasniegtas iespējamā robežas un cerības nav piepildījušās, (..) drosme ir ierosināt jaunu dinamiku," piebilda FDP līderis.

Viņš norādīja, ka partijas lēmums par aiziešanu no koalīcijas būs atkarīgs no tā, vai valdība būs spējīga līdz 21.decembrim, tas ir, līdz Ziemassvētku brīvdienām pieņemt drosmīgus lēmumus, lai apturētu nelegālo imigrāciju, atjaunotu tautsaimniecības izaugsmi un finansiālo stabilitāti.

Koalīcija, kuru veido Šolca pārstāvētie sociāldemokrāti (SPD), zaļie un FDP, jau sen tiek kritizēta par nespēju vienoties par budžetu.

Kamēr FDP iestājas par stingru fiskālo disciplīnu, SPD un zaļie pretojas vērā ņemamai valsts izdevumu samazināšanai.

Vēl pirms Lindnera paziņojuma šaubas par koalīcijas dzīvotspēju naktī pēc vēlēšanām jau pauda viņa vietnieks Volfgangs Kubickis.

Viņš norādīja, ka trīs reizes pēc kārtas vēlēšanās neiegūstot vairāk par procentu balsu, FDP kļuvusi par marginālu partiju.

"Tas nozīmē, ka tautai luksofora koalīcija ir līdz kaklam," sarunā ar laikrakstu "Die Welt" atzina Kubickis.

Viņš piebilda, ka FDP turpmākai dalībai koalīcijā nav jēgas, ja divu, trīs nedēļu laikā netiek rasts saprātīgs kopsaucējs.

Kubickis arī pauda neticību, ka koalīcija pārdzīvos Ziemassvētkus.

Brīvie demokrāti izpelnījušies arī savu kādreizējo tradicionālo koalīcijas partneru - tagad opozīcijā esošo kristīgo demokrātu (CDU) - nievas.

CDU līderis Frīdrihs Mercs pirmdien norādīja, ka FDP Brandenburgā nav saņēmusi pat pusi tik balsu kā Dzīvnieku tiesību aizstāvju partija, viena no daudzajām Vācijas sīkpartijām.

"Cik gan zemu FDP var krist?" piebilda Mercs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu