Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Medijs noskaidrojis, ko patiesībā nozīmē Krievijas "sarkanās līnijas" un no kā baidās Kremlis (3)

Foto: AFP/SCANPIX

Karš Ukrainā turpinās, un ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ir ieņēmusi ļoti piesardzīgu nostāju attiecībā uz risku pārkāpt Krievijas tā dēvētās sarkanās līnijas. Tomēr realitātē Krievija baidās, ka pēc aptuveni diviem gadiem tā piedzīvos tiešus raķešu triecienus pret Kremli," vēsta laikraksts "Financial Times" (FT), atsaucoties uz Berlīnes Kārnegija centra Krievijas–Eirāzijas ekspertu Aleksandru Gabujevu.

Pēc viņa domām, Krievijas rīcībā ir vesels instrumentu kopums - militāras darbības un kodoldraudi, ko Kremlis uzskata par "efektīvāko apdrošināšanos pret sakāvi karā pret Ukrainu". Tāpat nevar aizmirst par hibrīddraudiem - no kiberoperācijām un ietekmes operācijām līdz sabotāžām un Rietumvalstu pretinieku apbruņošanai.

Krievijas varasiestādes vairākkārt ir draudējušas ļoti agresīvi reaģēt uz Rietumu sniegto palīdzību Ukrainai, taču tālāk par skaļiem paziņojumiem tā nav tikusi. Maskavas Augstākās ekonomikas skolas profesors Gabujevs uzskata, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins neuztraucas par savu uzticamību Rietumu sabiedrības acīs.

Viņš uzskata, ka Rietumvalstis pakāpeniski turpinās palielināt savu atbalstu Kijivai.

"Pagājušajā gadā Lielbritānija, Vācija un ASV piekrita piegādāt Ukrainai tankus, neraugoties uz Krievijas draudiem. Jūnijā Ukrainā ieradās pirmā F-16 iznīcinātāju partija, un Maskava apsolīja atriebties, uzbrūkot NATO lidlaukiem," saka Gabujevs.

FT žurnālisti norāda, ka katru reizi tiem, kuri apgalvo, ka Krievijas runas ir tukši draudi, bijusi taisnība, jo Krievija nekādus atbildes pasākumus nav īstenojusi.

"Daudziem šķiet, ka tālā darbības rādiusa raķetes (kas ļauj uzbrukt dziļi Krievijas teritorijā) ir sava veida vienpusēja likme," uzsvērts rakstā.

Ukraina vairākkārt ir lūgusi Rietumvalstu atļauju ar tai nodotajiem ieročiem dot triecienus dziļi Krievijas teritorijā. Septembra beigās ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka valstis vēl nav atcēlušas aizliegumu veikt triecienus dziļi Krievijas teritorijas iekšienē ar Rietumu ieročiem.

Ukrainas analītiķi uzskata, ka arī Rietumiem ir jānosaka Krievijai savas "sarkanās līnijas", par kuru pārkāpšanu Krievija tiktu reāli sodīta.

Svarīgākais
Uz augšu