Mūrgeitas metro katastrofa notika 1975. gadā Londonā – tajā bojā gāja 43 cilvēki, bet vēl 74 tika ievainoti. Kāpēc notika šī nelaime? Nav īsti skaidrs, jo metro vadītājs vienkārši strupceļā neapturēja vilcienu. Vai viņš bija piedzēries? Varbūt aizmiga? Iespējams, noģība vai vēlējās izdarīt pašnāvību. Vienas atbildes nav, tāpēc šī traģēdija ir ieguvusi neatrisinātās mistērijas statusu.

“Pacēlis acis virs savas avīzes, es redzēju pretī sēžam sievieti. Tad izdzisa gaisma. Līdz pat šai dienai man prātā ir iespiedusies viņas seja. Viņa nomira. Iestājoties tumsai, bija skaļš troksnis, lūza metāls un plīsa stikli. Neviena kliedziena, tas viss sekundes simtdaļā, vienā elpas vilcienā. Viss bija beidzies zibenīgi,” izdevumam “BBC” stāstīja viens no izdzīvojušajiem Havjers Gonsaless.

Mūrgeita ir iela Londonas Sitijā pašā Lielbritānijas galvaspilsētas vidū. Tā nodēvēta pēc vieniem no 15. gadsimta pilsētas ieejas vārtiem, kas atradušies toreizējās pilsētas malā. Mūsdienās tur atrodas Mūrgeitas stacija, kas tika atklāta 1865. gadā, kad rajons jau bija kļuvis par finanšu iestāžu galveno atrašanās vietu. Metro stacijas devītās platformas tunelis beidzas strupceļā, kur arī norisinājās traģiskākā miera laika katastrofa Londonas pazemē – Mūrgeitas metro katastrofa.