Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Uzrunā pasaules līderiem Rinkēvičs aicina būtiski reformēt ANO Drošības padomi (25)

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Foto: Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē nevienai valstij nevajadzētu būt veto tiesībām, uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

"Īpaši tad, kad konfliktos iesaistītas pašas pastāvīgās dalībvalstis. Tas ir veids, kā nodrošināt, lai Drošības padomes pastāvīgās locekles pildītu savu pienākumu aizsargāt mieru un drošību," akcentēja prezidents.

ANO ir savas nepilnības, atzina Rinkēvičs. "Bieži vien tiek apšaubīts tās potenciāls novērst agresiju vai atrisināt konfliktus. Mums ir jāatzīst šie trūkumi un efektīvi tie jānovērš," viņš aicināja, uzsverot, ka Latvija stingri atbalsta ANO sistēmas atjaunošanu un ANO Drošības padomes reformu.

Viņš uzskata, ka Drošības padomes pastāvīgo locekļu skaits ir jāpaplašina, lai padarītu to efektīvāku, iekļaujošāku un atbildīgāku. Nepieciešams arī stiprināt nepietiekami pārstāvēto reģionu līdzdalību.

Tāpat, viņaprāt, ir pēdējais laiks Āfrikai nodrošināt pastāvīgu klātbūtni pie Drošības padomes galda. "Āfrika pārāk ilgi ir tikusi atstāta novārtā, un tas ir jāmaina," pārliecināts Rinkēvičs.

Viņaprāt, arī mazās salu jaunattīstības valstis ir pelnījušas nepastāvīgā padomes locekļa vietu, īpaši ņemot vērā eksistenciālos draudus, ar kuriem tās saskaras.

Prezidents pauda, ka ANO reiz bija cerību stars cilvēkiem, bet tagad tā vairs nav, un tas ir jāmaina.

"Mums ir jāatjauno uzticība un kopīgās vērtības. Strādājot kopā, mēs to varam izdarīt," pārliecināts Rinkēvičs.

Turklāt viņš norādīja, ka Latvija ir pilnībā gatava uzņemties savu atbildības daļu, atgādinot, ka pirmo reizi 2025.gada vēlēšanās Latvija kandidēs uz ANO Drošības padomes nepastāvīgā locekļa vietu.

"Mēs esam gatavi dot jaunu enerģijas impulsu šai starptautiskajai organizācijai," uzsvēra Rinkēvičs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu